Zatvori
Poslovni Puls
09/05/2018

Pogledajte kako izgleda gradić zadužen za proizvodnju iPhone-ova

Čak polovica svjetskih iPhone uređaja je napravljena u Kini u kompleksu tvornica Foxconn u Zhengzhou.  Foxconn zapošljava oko 350.000 ljudi i stvorio je gradić koji stanovnici nazivaju „iPhone grad“. U užurbanim ljetnim mjesecima koja prethode izbacivanju novog modela iPhone uređaja, tvornica proizvodi 500.000 uređaja dnevno ili do 350 u minuti.

Trenutna priča oko tog kompleksa jest da su plaće niske, a radni sati dugi. Sve u svemu, ta priča se ne razlikuje od onih u drugim kineskim tvornicama.

Prikaz Foxconn Zhengzhou znanstvenog parka oko 13 sati, u vrijeme nakon pauze za ručak. Tek nekolicina radnika se može vidjeti oko vrata, zbog čega se dobiva jeziv dojam „grada duhova“ s obzirom na to da tvornica zapošljava 350.000 radnika.

Poslovni park se proteže na 3.5 km i ne razlikuje se mnogo od drugih sličnih parkova. Drveće je posvuda, policija i zaštitari nalaze se na svakom uglu, a radnici se na pauzama skrivaju u hladovini. Prije 10 godina ovo je područje činila samo zemlja i polja kukuruza i žita. Godine 2010. vlada je otkupila zemlju od farmera i sagradila tvornicu koja je započela s radom unutar jedne godine.

Vlada čak pomaže zapošljavati, obučavati i smještati radnike za tvornicu kada je proizvodnja iPhone uređaja na vrhuncu. U ljetnim mjesecima se na ulasku u kompleks može čuti: „ Zapošljavamo kremu društva. Vaša osobnost mora biti optimistična, a vaš rad marljiv“.

„ Zapošljavamo kremu društva. Vaša osobnost mora biti optimistična, a vaš rad marljiv.“

Radnici počinju dolaziti u prvu smjenu oko 7 sati ujutro. Oni koji si to mogu priuštiti dolaze na skuterima, no većina ih dopješači iz obližnjih spavaonica ili putuju autobusom ako žive u udaljenijim zgradama.

Foxconn tvornica za iPhone radi „završno sklapanje, testiranje i pakiranje“. Ovaj dio proizvodnje zahtjeva oko 400 koraka kako bi se sklopio iPhone. Većina radnika ponavlja jedan zadatak cijeli dan, kao primjerice poliranje ekrana, lemljenja, ili stavljanja jednog te istog šarafa na pozadinu telefona.

Većina radnika je u dobi između 18. i 25. godine života, a stažisti mogu imati i 16 godina. Odnos muškaraca i žena je poprilično izjednačen. Većina ih dolazi iz Zhengzhoua ili sela oko Henana.

Odmah uz ulazna vrata smještena je improvizirana ugostiteljska četvrt koja služi za Foxconnove zaposlenike koji ne žele jesti u tvorničkoj kantini. Mnogi vlasnici restorana su bivši Foxconnovi zaposlenici ili lokalno stanovništvo koje se doselilo kako bi iskoristilo blizinu tvornice.

 

Svaki dan novi radnici pristižu u tvornicu. Neki dolaze već s ugovorenim poslom, dok se drugi tek nadaju zaposlenju.

Dok skoro svi u tom području rade za Foxconn, djelatnike zaposlene u proizvodnji možete prepoznati po  plavim i crvenim prslucima s brojem radnika. Početne plaće iznose oko 300 dolara. Mnogi radnici mogu povećati svoje mjesečne prihode za 676 dolara ako odrade 60 sati prekovremenih tjedno. Kineski zakon ograničava prekovremene sate na 36 sati mjesečno.

Nedaleko od tvornice nalaze se stambeni kompleksi koji sadrže sve što radnici trebaju. Od hrane do masaže i zabave.

Najgori posao u tvornici je onaj na pokretnoj traci. Radnici znaju provesti 10 do 12 sati dnevno ponavljajući isti zadatak.

Većina radnika nema samo sebe na brizi. Većina ih ima djecu ili stare roditelje koji trebaju njihovu pomoć. Tko je štedljiv, može uštedjeti do 75 posto plaće. No mnogi ih potroše na piće i hranu.

Iz razgovora s radnicima izvlači se zaključak da Foxconn nije grozni eksploatator kao što mnogi Amerikanci misle, no nije niti bastion idealnih uvjeta za rad kao što Apple i Foxconn vole prikazivati.

Slike su djelo Harrisona Jacobs iz Business Insidera.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram