Zatvori
Poslovni Puls
25/07/2013

Kriminalci svake godine "okrenu" 870 milijardi američkih dolara!

Međunarodni organizirani kriminal donosi 870 milijardi dolara godišnje (658 milijardi eura) od trgovine drogom, ljudima i cyber kriminala, prema procjeni jednog dužnosnika UN-ove agencije...

"Oni imaju promet od 870 milijardi dolara godišnje, to je ogroman iznos novca", rekao je u srijedu šef UN-ova ureda za borbu protiv droge i kriminala (UNODC) Juri Fedotov.

"To motivira kriminalce. Novac, kako bi bili utjecajni i dobili određeni status i moć", rekoa je i dodao da su zločinačke skupine bolje financirane od bilo koje državne vlasti.

Fedotov je istaknuo da pitanje fondova nije jedini izazov u toj borbi koji je ušla u novu dimenziju zahvaljujući internetu koji omogućuje mafijaškim skupinama da brže djeluju i izbjegnu istrage.

"Trebali bismo biti fleksibilniji. Treba ih spriječiti i preduhitriti", objasnio je.

Jedna trećina svjetskog stanovništva ima pristup internetu, a cyber kriminal sve više zabrinjava policiju.

Godišnji prihodi povezani s krađom identiteta na internetu su procijenjeni na milijardu dolara godišnje, prema visokom dužnosniku UN-a koji naglašava da je taj iznos niži od 20 milijardi dolara od trgovine ugroženim životinjskim i biljnim vrstama, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram