Zatvori
Poslovni Puls
24/07/2013

DOBRE VIJESTI: U sisački kraj ulaže se oko milijardu kuna!

Milijarda kuna ulaže se u sisački kraj. Razvoj nekad jakog industrijskoga grada, danas gospodarski zaostalog Siska trebala bi potaknuti kompletna rekonstrukcija željezničkog koridora, tzv. Sisačkog pravca....

Na pruzi prema Sisku sve se praši. Radnici i teška mehanizacija raštrkani su na desetak gradilišta. Obnavljaju se tračnice, modernizira signalizacija, grade nadvožnjaci, popravljaju mostovi. Do polovice iduće godine u ovaj smjer uložit će se gotovo milijarda kuna nakon čega će vlakovi između Siska i Zagreba moći juriti i 140 kilometara na sat, javlja HTV.

"Vrijeme vožnje bit će smanjeno sa 60 na 30 minuta, što znači da je to vidljivo i da je to ostvarivo, a i sami znate da je politika vlade ulaganje u željeznice", objasnio je Siniša Hajdaš Dončić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture.

Ministar podsjeća da su prioriteti koridori između Mađarske i Jadrana, te Slovenije i Srbije. A baš na tom  tzv. savskom  pravcu ovi se radovi nameću kao slamka spasa za Slavoniju. Ulaganje u sisački smjer dio je strategije brzog povezivanja naših velikih gradova Splita, Rijeke i Zagreba s okolicom.

"U jednom djelu željeznički prijevoz može preuzeti ulogu tramvaja u spajanju gradova ili gradića koji su udaljeni 15-ak kilometara. Ta ulaganja su apsolutno opravdana", kazao je ministar Hajdaš Dončić.

Gdje nema dovoljno putnika, podsjeća ministar, vlakove će zamijeniti autobusi. Do kraja godine to će se regulirati. Država će s HŽ putničkim prijevozom potpisati ugovor na deset godina.

Neće Sisku, uvjeravaju mjerodavni, pobjeći ni toliko željena brza cestovna veza sa Zagrebom. Zbog nestašice novca autocesta je stala kod Lekenika, na 30-ak kilometra do Siska. Spas se traži u tzv. brzoj cesti, za koju se može dobiti i europski novac.

I tu ulaganjima nije kraj. U sisačkom brodocentru porinut je novi brod za obilježavanje i nadzor vodnog puta. Većina naših brodova za taj posao starija je od 30 godina, pa su riječki brodari jedva dočekali ovaj trenutak, prenosi HTV.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram