Zatvori
Poslovni Puls
19/07/2013

Podravka ostvarila polugodišnju dobit od 80,1 milijuna kuna

Neto dobit grupe Podravka, bez jednokratnih stavki, u prvih šest mjeseci ove godine iznosi 80,1 milijun kuna, što je rast za 72 posto u usporedbi s neto dobiti istog razdoblja lani prikazane na usporediv način, izvijestili su danas iz Podravke....

Kako ističu, u prvih šest mjeseci ove godine nastavljen je proces restrukturiranja poslovanja te je u skladu s time provedeno zbrinjavanje viška zaposlenika, kojima su isplaćene otpremnine u iznosu od 41 milijun kuna.

Ukupna prodaja grupe Podravka u prvih šest mjeseci iznosila je 1,7 milijardi kuna, što je pad od 1 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Prodaja strateškog poslovnog područja (SPP) prehrana i pića iznosila je 1,3 milijarde kuna i niža je za 3 posto, dok je prodaja SPP farmaceutika porasla za 4 posto, na 402,2 milijuna kuna.

Podravka je šestomjesečne rezultate objavila na Zagrebačkoj burzi, a čelništvo tvrtke predstavilo ih je na konferenciji za novinare u Koprivnici.

Predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić objašnjava kako je na pad prihoda utjecala odluka da se ne bave dijelom neprofitabilnih kategorija, odnosno proizvoda. "Tako ove godine ne prodajemo svježe meso, a donijeli smo i odluku da se ukine više od 900 drugih proizvoda čija ukupna vrijednost prodaje na godišnjoj razini iznosi preko 10 milijuna kuna", kazao je.

Za buduće poslovanje važnom smatra činjenicu da je zaduženost kompanije smanjena za 123 milijuna kuna u odnosu na kraj prošle godine te je poboljšan novčani tijek unutar kompanije.

Mršić se osvrnuo i na pisanje nekih medija po kojima je nakon odluke Uprave o dezinvestiranju segmenta pića pala prodaja Studenca. Prodaje Studenca u prvih šest mjeseci je 10 posto veća nego u istom razdoblju lani, a u lipnju je zabilježen rast za 7 posto, kazao je.

Što se tiče najavljenog dezinvestiranja segmenta pića, pekarskih proizvoda i dijela zamrznutih proizvoda, Mršić je rekao da se još nije krenulo u prikupljanje ponuda, ali cilj je prodati sva tri segmenta kao biznis. Upita za sva tri segmenta ima, tek je kratko rekao Mršić.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram