Zatvori
Poslovni Puls
28/06/2013

Propadamo: Žestoki pad industrijske proizvodnje u svibnju

Nakon rasta u prvom tromjesečju, industrijska se proizvodnja u drugom tromjesečju vratila negativnim kretanjima. Prema posljednjim podacima DZS-a u svibnju je industrijska proizvodnja zabilježila godišnji pad od 5,3% (kalendarski prilagođeni podaci) nakon pada od 0,5% u travnju. Kumulativno u razdoblju od siječnja do svibnja ostvaren je blagi pad od 0,6% u odnosu na isto razdoblje prošle godine...

Promatrajući prema kategorijama GIG-a, u svibnju je najveći pad ponovno zabilježen u proizvodnji kapitalnih proizvoda (-23,2%), koji predvode pad i promatrajući kumulativno prvih pet mjeseci u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U prvih pet mjeseci negativan doprinos došao je još od proizvodnje trajnih i netrajnih proizvoda za široku potrošnju (-6,5% i -1,6%). Energija i dalje bilježi najbolje rezultate u ovoj godini s ratom od 8,2% godišnje u prvih pet mjeseci. Na mjesečnoj razini, prema desezoniranim indeksima, industrijska proizvodnja je smanjena za 2,2% čemu je najviše pridonio pad proizvodnje kapitalnih proizvoda.

Prema NKD-u najsnažnije ubrzanje godišnjeg pada bilježi prerađivačka industrija koja je u svibnju pala za 10% godišnje (u travnju je godišnja stopa pada iznosila 3,5%), što je najviša godišnja stopa pada prerađivačke industrije od studenog 2009. godine. Pri tome se u intenziviranju pada ističu: proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (-20,8%), proizvodnja računala te elektroničkih i optičkih proizvoda (-37,0%) i proizvodnja gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme (-9,6%).

Uz to, nastavlja se i snažan pad proizvodnje ostalih prijevoznih sredstava (brodogradnja) koja se u prvih pet mjeseci ove godine gotovo prepolovila u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram