Zatvori
Poslovni Puls
28/06/2013

Loše vijesti iz Europe: Irska ponovno u recesiji

Irsko gospodarstvo ponovo je kliznulo u recesiju 2012., izvijestio je danas državni ured za statistiku, čije preliminarne procjene pokazuju da se pad aktivnosti nastavio i na početku ove godine...

Izvozno orijentirano irsko gospodarstvo poraslo je u prošloj godini za slabih 0,2 posto, a ne za 0,9 posto kao što su dosada procjenjivali u statističkom uredu.

Revidirani podaci pokazuju da su se aktivnosti u gospodarstvu smanjile u četvrtom tromjesečju za 0,2 posto, nakon što su u prethodna tri mjeseca pale za jedan posto. To znači da je Irska ponovo u recesiji.

Kao razlog posustajanja oporavka u drugoj polovini prošle godine u uredu navode slabljenje aktivnosti u većini ostalih zemalja eurozone.

Preliminarne procjene ujedno su pokazale da se irski BDP smanjio i u prva tri mjeseca ove godine, i to po stopi od 0,6 posto, zbog smanjenog izvoza i slabije osobne potrošnje.

Vlada u ovoj godini cilja stopu rasta od 1,5 posto.

Irska se u ograničenom opsegu vratila na tržišta obveznica i spada među malobrojne zemlje koje su uspjele ostvariti kakav-takav rast atkvinsoti. No, njezini proračunski deficit spada među najviše u Europi i po važećim procjenama Europske komisije iznosio je u prošloj godini 7,6 posto. Stoga se zemlja suočava sa sve većim rezovima potrošnje i povećanjima poreza, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram