Zatvori
Poslovni Puls
26/06/2013

Još jedna blamaža: Nitko ne želi uložiti u LNG terminal na Krku?

Odustaje li Hrvatska od projekta gradnje terminala za ukapljeni plin (LNG) na Krku, pitaju se novinari Večernjeg lista...

Za gradnju takvog terminala danas naprosto nema interesa. Vladini dužnosnici, posebno u vrijeme dok je tamo još bio Radimir Čačić, proputovali su dobar dio zemaljske kugle u potrazi za onim koji bi bio spreman uložiti 600-tinjak milijuna eura u gradnju takvog objekta.

Danas – godinu i pol poslije – konkretnih ponuda nema, a nema ih zato što je u aktualnim tržišnim okolnostima takva investicija neisplativa. Zbog recesije europsko tržište trenutačno je prezasićeno plinom, dok s druge strane golema potražnja za tim energentom postoji u Aziji. Posljedica toga jest da ukapljeni plin trenutačno postiže znatno veću cijenu kod azijskih kupaca, a razlika u cijeni je tolika da se trgovcima isplati čak i LNG tankere usmjerene na europsko tržište preusmjeravati prema Aziji, plaćajući ekstra vozarine.

Godine 2012. opskrba LNG-a na sjevernoeuropska tržišta smanjila se za 40 posto. Na južnoeuropskom tržištu cijene plina bile su nešto više, no ozbiljan udarac konkurentnosti LNG-a zadao je ruski Gazprom koji je prošle godine nizu zemalja u regiji odobrio znatne popuste na dugogodišnje ugovore o opskrbi. Regijom bi uskoro trebao proći novi veliki ruski plinovod Južni tok, ali i pristići plin iz golemog azerbajdžanskog polja Shah Deniz. Uz tolike nove količine, te ionako nisku potrošnju, trgovci plinom procjenjuju da će cijena plina u budućnosti u regiji i dalje biti niska i neće omogućavati povrat golemog ulaganja u gradnju terminala, piše Večernji.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram