Zatvori
Poslovni Puls
22/11/2016

Ukrajina želi sudjelovati u projektu izgradnje LNG terminala u Hrvatskoj

Hrvatsko gospodarsko izaslanstvo predvođeno predsjednikom Hrvatske gospodarske komore Lukom Burilovićem, u sklopu službenog posjeta predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića Ukrajini, organiziralo je Ukrajinsko-hrvatski gospodarski forum koji je platforma gospodarskoj suradnji i putem kojeg će naše tvrtke jednostavnije dobiti prilike nakon oporavka ovog tržišta od 45 milijuna stanovnika. Forum je okupio 250 gospodarstvenika od čega je njih 150 ukrajinskih...

"Hrvatska je u prvih šest mjeseci ove godine smanjila deficit u robnoj razmjeni s Ukrajinom za gotovo 50 posto u odnosu na isto razdoblje lani. To budi optimizam i daje jasan signal da za hrvatske tvrtke ovdje posla ima", rekao je Burilović otvarajući Forum.

Plenković je kazao da će Hrvatska svojim iskustvom pomoći Ukrajini u provedbi sporazuma u pridruživanju EU te procesu mirne reintegracije te da su dobri prijateljski odnosi ujedno prilika za poboljšanje gospodarske suradnje. Dodao je da se Hrvatska zalaže za ukidanje viznog režima ukrajinskim građanima.

Ukrajinski premijer Volodimir Grojsman izjavio je da Ukrajina želi sudjelovati u projektu LNG terminala u Hrvatskoj. „Hrvatska se sprema na gradnju LNG terminala. Želimo surađivati na području energetike i na izgradnji terminala jer bi na taj način mogli osigurati energetsku neovisnost naše države“, ističe Grojsman.

Predsjednik Ukrajinske industrijske i trgovinske komore Genadij Čižikov kaže da u Ukrajini postoji interes za hrvatskim prehrambenim proizvodima, a da oni primjerice mogu ponuditi dijelove za našu brodogradnju. On smatra da je prvenstveni cilj spojiti male i srednje tvrtke.

Direktor Državne geodetske uprave Danko Markovinović obavio je konkretne razgovore s ukrajinskom geodetskom upravom o implementaciji inspire direktive i o budućem twinning projektu kojem će Državna geodetska uprava biti nositelj. "Sličan smo projekt nedavno završili u Moldaviji, vrijedan 1,2 milijuna eura. To je dobar primjer izvoza hrvatskog znanja na državnoj razini", rekao je Markovinović.

Predsjednik Hrvatske mreže poslovnih anđela (CRANE) Davorin Štetner potpisao je Sporazum o suradnji s ukrajinskim poslovnim anđelima u pomaganju start-upova dvaju zemalja.

Ipak, situacija u Ukrajini nije laka. U dvije im je godine, kao posljedica rata, BDP gotovo prepolovljen. Primjerice, tvrtka Munja na ovom je tržištu prisutna od 1992. gdje je ostvarivala godišnje prihode od dva milijuna eura te ih sada pokušava vratiti na tu razinu. "Moramo biti realni. Poslovati ovdje je rizik. Radimo na povjerenje i dosad nismo izgubili ni lipe u poslovanju s ukrajinskim tvrtkama", rekao je predsjednik Uprave Munje Ivan Miloloža.

Predsjednik Uprave Končara EI Darinko Bago kazao je da je ukrajinsko tržište gladno svih vrsta roba i usluga te da je Končar svoju postojeću poziciju došao pojačati.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram