Zatvori
Poslovni Puls
18/06/2013

Mrsić ukida obvezu redovnog prijavljivanja na burzu rada

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio je danas da će uskoro biti ukinuto bespotrebno redovito prijavljivanje na burzu rada i grupna savjetovanja za nezaposlene, kako bi se dio kapaciteta Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) oslobodio za provedbu mjera za zapošljavanje mladih...

Mrsić je danas u Banskim dvorima predstavio niz mjera kojima će se Hrvatska uključiti u provedbu europske garancije za mlade, te je najavio da će se u tu svrhu u HZZ-u osnovati poseban odjel.

"Među mladima između 15. i 24. godine života trenutno 19,3 posto nezaposlenih, a u skupini do 29 godina čak 33,61 posto. Mjere aktivne politike zapošljavanja do sada je koristilo 30.090 osoba, među kojima polovicu čine mladi", rekao je Mrsić.

Kazao je da Vlada očekuje kako će kroz mjere poticanja zapošljavanja ove godine zaposliti 8.800 mladih, što će stajati oko 28 milijuna eura.

Iduće godine trebalo bi zaposliti 20.000 mladih, za što će se izdvojiti oko 65 milijuna eura, 2015. godine 25.000 mladih, za što će se potrošiti 81 milijun eura, a 2016. godine 30.000 mladih, što će stajati čak 97 milijuna eura.

Dio tog novca namaknut će se iz sredstava europske garancije za mlade, iz koje se sufinancira zapošljavanje osoba do 24. godine života, a zapošljavanje onih između 24 i 29 godina poticat će se iz državnog proračuna ili iz europskog socijalnog fonda, objasnio je Mrsić.

Mjere za zapošljavanje u sklopu europske garancije za mlade provodit će se na rok od šest mjeseci do godinu dana, a država će kroz njih sufinancirati plaće i prijevoz mladih koji će se zapošljavati na poslovima važnim za društvo.

Sufinancirat će se plaće mladih na stručnom osposobljavanju u realnom sektoru, a zadržat će se i vaučeri za mlade i dugotrajno nezaposlene osobe, na temelju kojih će poslodavci kroz dvije godine biti oslobođeni plaćanja doprinosa na njihove plaće.

Kako bi osigurala veću pokretljivost mlade radne snage, Vlada je predvidjela i sufinanciranje putnih troškova do 1.000 kuna.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić istaknula je da su u protekle dvije godine uočeni pomaci u zapošljavanju mladih, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram