Zatvori
Poslovni Puls
13/06/2013

Europski nogometni klubovi godišnje uprihode 19,4 milijardi eura

Nogomet je ponovo pokazao izuzetnu otpornost na krizu. Ukupni prihodi europskih nogometnih klubova u sezoni 2011/12. godine narasli su 11 % i dosegnuli 19,4 mlrd. €, ističe se u Godišnjem pregledu financija u nogometu konzultantsko-revizorske tvrtke Deloitte...

Gotovo polovicu tog prihoda (9,3 mlrd. €) ostvarili su klubovi pet najvećih europskih liga – engleske Premier lige, njemačke Bundeslige, španjolske Primere, talijanske Serie A i francuske Lige 1.

Engleska Premier liga zadržala je vodeću poziciju, zahvaljujući ostvarenih 2,9 mlrd. €  prihoda, koji su u odnosu na prošlu sezonu narasli su 16 %. Premier liga je u ovoj sezoni pretekla njemačku Bundesligu za 1 mlrd. €. S druge strane, prohodi koje je ostvarila Bundesliga su u velikoj mjeri dolazili od sponzorstava, što ukazuje na snagu njemačkog gospodarstva.

Španjolska liga je ostala izrazito polarizirana. Dva su najveća kluba, Real Madrid i Barcelona, ostvarila 56 % (1 mlrd. €) ukupnih prihoda čitave lige. Talijanski klubovi su i dalje ovisni o prihodima od emitiranja, koji iznose čak 59 % (0,9 mlrd. €) prihoda koje je ostvarila liga. U slučaju klubova francuske Lige 1, prihodi od utakmica ostali su slaba strana. U sezoni 2011/12. oni su činili svega 11 % ukupnih prihoda koje su ostvarili klubovi Lige 1. "S druge strane, zahvaljujući Europskom prvenstvu u nogometu koje će se održati 2016. i investicijama u stadione povodom prvenstva, francuski klubovi imaju priliku povećati udio prihoda od utakmica u ukupnim prihodima koje ostvaruju.“, naveo je Rick Olcott, partner u Deloitteu.

U ostatku Europe prednjači ruska prva liga, s ostvarenih 636 mil. €, Turska (444 mil. €), i Nizozemska (434 mil. €).

Petu godinu za redom klubovi Bundeslige i Premier lige bili su jedini klubovi „velike petorke“ koji su u ostvarili operativnu dobit. Ona je u slučaju Bundeslige iznosila 190 mil. €, dok je u slučaju Premier lige iznosila 121 mil. €.

Iako su svi klubovi lige „velike petorke“ zabilježili povećanje plaća u 2011/2012., taj rast je bio sporiji od rasta prihoda.

Omjer honorara i prihoda u slučaju Real Madrida i Barcelone smanjio se na 47%. S druge strane, ovaj se omjer kod ostalih 18 klubova Primere, koji su ujedno nedavno bili u financijskim problemima, povećao na zabrinjavajućih 77 %. Ipak, najviši omjer honorara i prihoda bilježe klubovi talijanske Serije A. On je u prošloj sezoni iznosio 75%. Ovi su klubovi ujedno pretrpjeli i najveće operativne gubitke, koji su iznosili 160mil. € te su nastavili trend smanjenja profitabilnosti. Iako su gubici zabilježeni i u Francuskoj (67 mil. €) , oni predstavljaju značajno poboljšanje u odnosu na prošlu sezonu.

Olcott dodaje: "Zanimljivo je koliko je europski nogomet otporan na krizu. Iako stopa rasta varira od lige do lige te od kluba do kluba, sposobnost nogometa da zainteresira i privuče publiku ostaje jedna od njegovih najvećih prednosti. Ipak, neke lige i klubovi, posebno u Francuskoj, Italiji i Španjolskoj, susreću se s izazovom kako da gledateljima ponude bolje iskustvo na utakmici, dok je istovremeno potrebno dugoročno povećati prihode od karata. Francuski klubovi posebno trebaju iskoristiti renoviranje stadiona u sklopu priprema za Europsko prvenstvo u nogometu 2016. godine.“

Zahtjev za kontrolom troškova, temeljno načelo UEFINIH Pravila o financijskom „fair-playu“, počet će se po prvi put primjenjivati na UEFINA natjecanja od sezone 2013/14. i pokrit će rezultate ostvarene tijekom sezona 2011/12. i 2012/13. Pojedine su se zemlje odlučile primijeniti ova pravila i na lokalna natjecanja. Krajnji cilj ograničavanja troškova je pomoći klubovima da postignu optimalan omjer između troškova i prihoda te poticanje investiranja za dugoročnu dobrobit nogometa.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram