Zatvori
Poslovni Puls
03/06/2013

Travanj donio novi pad industrijske proizvodnje

Posljednji podaci DZS o industrijskoj proizvodnji nisu potvrdili oporavak industrijske proizvodnje. Naime, nakon 4,1 postotnog rasta u ožujku u travnju je obujam industrijske zabilježio je pad od 0,5% u odnosu na travanj prošle godine. Tako su, uz iznimku kolovoza prošle godine i ovogodišnjeg siječnja, nastavljena negativna kretanja koja traju još od siječnja 2012. godine, a snažniji pad djelomično je ublažen i izrazito niskom prošlogodišnjom bazom (-9,4% godišnji pad u travnju prošle godine)...

Kumulativno u razdoblju od siječnja do travnja zabilježen je ipak blagi rast od 0,7% u odnosu na isto razdoblje prošle godine pri čemu je pozitivan doprinos došao prvenstveno od Energije i intermedijarnih proizvoda dok je najsnažniji pad (od - 7%) zabilježen kod kapitalnih proizvoda odražavajući izostanak odnosno pad investicijske aktivnosti.

Na mjesečnoj razini, prema desezoniranim indeksima, industrijska proizvodnja je smanjena za 1,5% čemu je pridonio pad proizvodnje u svim kategorijama izuzev energije.

Promatrajući prema GIG-u godišnji pad je zabilježen u svim kategorijama izuzev kategorije intermedijarni proizvodi i energija gdje je zabilježen rast od 1,2% odnosno 13,2 posto. Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju smanjena je za 10,4% godišnje, proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju smanjena je za 6,2% dok je proizvodnja kapitalnih proizvoda niža je za 7,8 posto. Prema NKD-u prerađivačka industrija smanjena je za 5,3% godišnje, pri čemu je snažan pad zabilježen u kategorijama proizvodnja ostalih prijevoznih sredstava (-47,2%), proizvodnja motornih vozila (-30,1%) te proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka (-41,2%). Kod rudarstva i vađenja zabilježen je pad po godišnjoj stopi od 4,8%, dok je kod opskrbe električnom energijom zabilježen godišnji rast (25,8%), prenose RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram