Zatvori
Poslovni Puls
23/05/2013

U europskim poreznim oazama skriveno 9,5 bilijuna eura!

Međunarodna humanitarna organizacija Oxfam optužila je europske čelnike da ignoriraju 9,5 bilijuna eura skrivenih u europskim poreznim oazama, prenose mediji...

U povodu summita EU-a posvećenog borbi protiv porezne evazije i energetici, Oxfam je objavio izvješće u kojem kritizira europsko "licemjerstvo" i "šuplje fraze" kad je riječ o poreznim oazama. Prema Oxfamovim procjenama, koje se temelje na podacima Banke za međunarodna poravnanja (BIS) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), bogataši su sakrili najmanje 14 bilijuna eura u poreznim oazama širom svijeta, od čega gotovo 9,5 bilijuna eura u Europi ili europskim protektoratima.
Organizacija ističe da to europske vlade stoji 120 milijardi eura na godinu u izgubljenim poreznim prihodima.

Voditeljica Oxfamova ureda za EU Natalia Alonso ocijenila je kako postoji dovoljno potencijalnog poreza koji se može ubrati na skrivenom 'privatnom' novcu da se krajnje siromaštvo iskorijeni dva puta. "Od europskih čelnika nećemo dobiti mnogo više od šupljih fraza ako ne postignu dogovor o sastavljanju javnoga crnog popisa poreznih oaza i jasnim protumjerama", kazala je.

Oxfam je izdvojio Ujedinjeno Kraljevstvo i njegove prekomorske teritorije kao najvećeg krivca, odgovornog za više od 40 milijardi eura izgubljenih poreznih prihoda.

Britanski premijer David Cameron poslao je ovaj tjedan pismo u deset britanskih poreznih oaza pozivajući ih da objave podatke o bankovnim računima koji se koriste za vlasništvo nad kompanijama. Cameron planira to pitanje uvrstiti i na dnevni red idućeg sastanka G8 u lipnju, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram