Zatvori
Poslovni Puls
09/05/2013

Srbiji potrebna MMF-ova pomoć?

Predsjednik Vijeća guvernera Narodne banke Srbije (NBS) Nebojša Savić ocijenio je u srijedu da se Srbija nalazi u situaciji kada joj je aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) nužan...

U povodu razgovora o tekućim ekonomskim i monetarnim kretanjima u Srbiji, koji su danas predstavnici MMF započeli s izaslanstvom Srbije u Beogradu, Savić je za Radioteleviziju Srbije (RTS) rekao da poruka koju MMF šalje o poboljšanju ekonomske situacije u Srbiji, može biti veoma važna u donošenju konačne odluke o tome hoće li se ulagati u Srbiju.

Prethodne konzultacije predstavnika MMF-a s dužnosnicima Srbije održane su u ožujku 2010., a Savićeva je ocjena da će izaslanstvo MMF-a "zateći srpsko gospodarstvo u nešto boljem stanju" nego što je bilo tijekom prijašnjeg posjeta.

U razgovorima izaslanstava MMF-a i Srbije, koji su danas počeli u Beogradu, bit će "razmotrena ekonomska i financijska situacija, mjere ekonomske politike, izazovi u fiskalnoj politici, okvir monetarne politike i eksterna stabilnost zemlje", priopćila je NBS.

Komentirajući ranije priopćenje Ministarstva financija da je Srbija izišla iz recesije, predsjednik Vijeća guvernera Narodne banke Srbije je ocijenio kako je to "dobra vijest, ali ne mora ništa bitno značiti".

"Ući i izići iz recesije je definirano tako da ako u poslednja dva-tri kvartala imate pad, onda ste ušli u recesiju, ako imate rast, onda ste izišli iz recesije. Pričajmo o tome kako da Srbija podigne svoju stopu rasta i da recesija više ne bude tema", prokomentirao je Savić.

On se, međutim, suzdržao od izravne ocjene o tvrdnji resornog ministarstva da je Srbija formalno izišla iz recesije, a stručna javnost u Srbiji nije se ozbiljnije očitovala u povodu službenih tvrdnji o izlasku iz recesije, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram