Zatvori
Poslovni Puls
15/04/2013

Švicarska nezainteresirana za "ublažavanje" instituta bankovne tajne

Švicarski predsjednik Ueli Maurer ne vidi potrebe za promjenom strategije nakon što je Luksemburg ublažio institut bankovne tajne...

"Ovo je opasno vrijeme za Švicarsku ali, za razliku od Luksemburga, mi nismo članica Europske unije i ispunjavamo kriterije Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD)", kazao je Maurer u intervjuu za švicarski tjednik Le Matin Dimanche, a prenosi HRT.

Luksemburg je prošlog tjedna odlučio ublažiti institut bankovne tajne u sklopu borbe protiv porezne evazije. Pristali su na automatsku razmjenu podataka o vlasnicima bankovnih računa s partnerima u Europskoj uniji od 2015.

"Bankovna je tajna nalik institutu zaštite povjerljivosti medicinskih podataka", ustvrdio je švicarski predsjednik i dodao: "Država mora apsolutno poštivati privatnu sferu i ne bi trebala znati što imate na svom bankovnom računu."

Maurer je upozorio da je Švicarska već napravila određene ustupke, podsjećajući da je temeljem odgovarajućeg dogovora sa Sjedinjenim Državama ukinula institut bankovne tajne za američke klijente u svojim bankama.

Upitan što s bogatim strancima koji se koriste švicarskim propisima o zaštiti bankovne tajne kako bi izbjegli plaćanje poreza, švicarski je predsjednik odgovorio: "U svakom sustavu postoje rupe. Moramo ispraviti te nedostatke.", prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram