Zatvori
Poslovni Puls
08/04/2013

Premiunula bivša britanska premijerka Margaret Thatcher

Bivša britanska premijerka Margaret Thatcher umrla je jutros u 88. godini od posljedica moždanog udara. Barunica Thatcher bila je premijerka od 1979. do 1990., a nazivali su je Željeznom Lady...

"S velikom tugom Mark i Carol Thatcher objavili su da je njihova majka, barunica Thatcher, umrla mirno tijekom jutra od posljedica moždanog udara", rekao je njezin glasnogovornik Tim Bell.

Margaret Hilda Thatcher još tijekom studija kemije na Oxfordu izabrana je za predsjednicu studentske udruge konzervativaca, a kad se u svojim srednjim dvadesetima kandidirala na listi Konzervativne stranke na lokalnim izborima u Dartfordu, bila je najmlađa kandidatkinja koja se ikad prijavila na izbore u Velikoj Britaniji.

Godine 1970., kad konzervativci ponovno dolaze na vlast, Thatcher postaje ministricom obrazovanja, pa se tako iste godine suočava i s valom studentskog radikalizma. Politička scena skreće ulijevo i konzervativci gube vlast četiri godine poslije.

Ti događaji samo potpiruju mišljenje da su promjene u stranci - nužne. Raspisuju se unutarstranački izbori i Thatcher pobijeđuje kao predsjednica stranke, čime postaje prva žena predsjednica Konzervativne stranke, ujedno i prva žena - vođa britanske oporbe.

1979. konzervativci se vraćaju na vlast, s njima i premijerka Margaret Thatcher. Postavši premijerkom Thatcher odmah poduzima bolne i oštre rezove kako bi se ublažili velika nezaposlenost, rast inflacije te negativni državni proračun.

Thatcher na položaju premijerke ostaje do kraja 1990. godine, što je najdulji mandat jednog predsjednika Vlade od 1827. godine.

Margaret Thatcher ostat će zapamćena kao jedna od najkontroverznijih političarki 20. stoljeća. No ono što nitko ne može osporiti jest odlučnost, odnosno činjenica da je pokazala više odlučnosti nego bilo koji drugi političar njezine generacije. Pamtit će se i po odličnim odnosima s američkim predsjednikom Ronaldom Reaganom koji ju je smatrao svojim najbližim suradnikom, zatim oštrom protivljenju ujedinjenju Njemačke te po načinu na koji je Ujedinjeno Kraljevstvo odvela u Falklandski rat 1982. godine.

Margaret Thatcher je nakon unutarstranačkog previranja podnijela ostavku na premijersko mjesto 28. studenog 1990, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram