Zatvori
Poslovni Puls
05/04/2013

U veljači nastavljen realan pad trgovine na malo na godišnjoj razini

U skladu s očekivanjima prema prvim podacima DZS-a u trgovini na malo nastavljaju se negativni trendovi na godišnjoj razini, no smanjenim intenzitetom u usporedbi sa siječnjem. Prema kalendarski prilagođenim indeksima, nakon pada od 5,3% u siječnju promet od trgovine na malo je u veljači ostvario realan pad od 3,3% u odnosu na veljaču prošle godine (u nominalnom izrazu nije zabilježena promjena)...

Na mjesečnoj razini i u veljači je nakon siječnja nastavljen blagi rast. Prema sezonski prilagođenim indeksima, u kojima se iz kretanja isključuje sezonska komponenta, trgovina na malo je u veljači bila za 0,4% veća nego u siječnju u realnom izrazu, odnosno za 0,3% nominalno.

"Nepovoljna kretanja na tržištu rada, odnosno rast nezaposlenosti i realni pad prosječnog dohodaka te neizvjesnost i pesimistična očekivanja u pogledu ostvarivanja budućih prihoda negativno se odražavaju na potrošnju, odnosno na trgovinu na malo.

S obzirom na nisku prošlogodišnju bazu, dolaskom proljetnih i ljetnih mjeseci očekujemo ipak nešto povoljnija kretanja, no dugotrajna recesija i neizvjesnost iscrpili su stanovništvo pa na razini cijele godine ne očekujemo oporavak", objavili su danas analitičari Raiffeisenbanka.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram