Zatvori
Poslovni Puls
29/03/2013

Novi ozbiljan pad industrijske proizvodnje u veljači

Prema posljednjim podacima DZS-a za veljaču industrijska je proizvodnja zabilježila pad u odnosu na veljaču prošle godine. Prema kalendarski prilagođenim indeksima industrijska je proizvodnja u veljači pala za 4,1% na godišnjoj razini. Tako su, uz iznimku kolovoza prošle godine i ovogodišnjeg siječnja, nastavljena negativna kretanja koja traju još od siječnja 2012. godine...

Promatrajući prema GIG-u pad je zabilježen u svim kategorijama izuzev kategorije intermedijarni proizvodi gdje je zabilježen godišnji rast od 4,9 posto. Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju smanjena je za 9,5% godišnje, proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju smanjena je za 1,9 posto. Nadalje, proizvodnja kapitalnih proizvoda niža je za 12,4%, a proizvodnja energije za 0,9 posto. Prema NKD-u prerađivačka industrija smanjena je za 5,3% godišnje, pri čemu je snažan pad zabilježen u kategorijama proizvodnja električne opreme (-32,4%), proizvodnja motornih vozila (-22,3%) te proizvodnja ostalih prijevoznih sredstava (-45,1). Kod rudarstva i vađenja zabilježen je pad po godišnjoj stopi od 9,3%, dok je kod opskrbe električnom energijom zabilježen godišnji rast (2,4%).

Prema desezoniranim indeksima na mjesečnoj je razini industrijska proizvodnja smanjena za 3,0% čemu je pridonio pad proizvodnje u svim kategorijama izuzev energije.

"Nastavak negativnih kretanja u industrijskoj proizvodnji očekujemo i na razini cijele godine. Niska baza će zasigurno ublažavati negativna kretanja, no slaba domaća i inozemna potražnja, na koju će utjecati očekivani pad na našim najvažnijim izvoznim tržištima (Italija i Slovenija) te moguće negativne posljedice izlaska iz CEFTA-e nakon ulaska u EU, utjecat će na blagi pad industrijske proizvodnje i u ovoj godini", objavili su danas analitičari Raiffeisenbanka.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram