Zatvori
Poslovni Puls
22/03/2013

Škotska će se iduće godine izjasniti o istupanju iz Ujedinjenog Kraljevstva?

Škotska će održati referendum o neovisnosti 18. rujna 2014. godine, izjavio je u četvrtak škotski prvi ministar Alex Salmond...

Salmondova Škotska nacionalna stranka (SNP) osvojila je većinu u škotskom parlamentu na izborima u svibnju 2011. što je tom karizmatičnom političaru dalo šansu da prekine veze s Londonom.

Ankete pokazuju da oko 30 posto Škota podupire neovisnost dok oko 50 posto zagovara status quo.

Uvjeti referenduma dogovoreni su s britanskom vladom u listopadu prošle godine.

"Glas 'za' jamči budućnost u kojoj možemo biti sigurni, 100 posto sigurni, da će narod Škotske imati vladu koju će sam birati", rekao je Salmond u govoru pred parlamentom najavljujući datum referenduma.

"Izbor je svakim danom sve jasniji - iskoristiti naše bogate resurse i talente kako bismo izgradili bolju zemlju, ili nastaviti s 'westminsterskim' sustavom koji za Škotsku jednostavno ne funkcionira", rekao je Salmond.

SNP smatra da će prihodi od nafte iz Sjevernog mora i lokalne industrije omogućiti napredak neovisnoj Škotskoj, ali druge stranke u Edinburghu i vlada u Londonu kažu da će na gubitku biti i Škotska i ostatak Ujedinjenog Kraljevstva, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram