Zatvori
Poslovni Puls
21/03/2013

Rusija zbog Cipra zaprijetila "odustajanjem" od eura

Ruski premijer Dmitri Medvedev zaprijetio je da će Rusija možda morati revidirati udjel eura u svojim deviznim rezervama bude li Europska unija i dalje pokušavala riješiti financijsku krizu na Cipru tako da našteti ruskim interesima...

Ruske devizne rezerve iznose 537 milijarda dolara i četvrte su najveće na svijetu. Oko 42 posto toga iznosa je u eurima. Mogućnost izvanrednog poreza koji EU nameće na bankovnu štednju na Cipru, među kojima velik dio čini ruski kapital, razlog je da razmislimo o udjelu eura u našim rezervama, rekao je ruski premijer u razgovoru za europske medije objavljenom na internetskoj stranici ruske vlade.

"Ako je to moguće na Cipru, zašto ne bi poslije bilo moguće u Španjolskoj, Italiji ili drugim zemljama koje imaju financijskih problema. Sutra će ondje konfiscirati štednju", rekao je Medvedev.

Medvedev je jučer ocijenio da su u pristupu financijskoj krizi na Cipru počinjene sve moguće pogreške te pozvao na promišljeniji pristup koji neće naškoditi odnosima Rusije i Europske unije.

Potvrdio je da će ciparskoj krizi biti posvećena posebna pozornost danas u Moskvi na sastanku o suradnji Rusije i EU-a, gdje se očekuje dolazak predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa i 16 europskih povjerenika.

Medvedev Uniji zamjera što nije uključila Rusiju u pregovore s Ciprom o pomoći vrijednoj 10 milijardi eura u zamjenu za uvođenje dodatnog poreza na štedne uloge u svojim bankama, u kojima velik novac i kapital drže ruske banke i štediše. "U takvim pregovorima i odlukama moraju sudjelovati sve zainteresirane strane", kazao je Medvedev.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram