Zatvori
Poslovni Puls
18/03/2013

Osnovni problem: Samo 11 posto Hrvata ima visoku ili višu stručnu spremu

U organizaciji portala MojPosao i tvrtke SELECTIO održana je 14. i 15. ožujka 2013. prva HR Days konferencija s područja upravljanja ljudskim resursima...

Na dvodnevnom događanju, pred više od 140 sudionika iz Hrvatske i regije, uglavnom stručnjaka za upravljanje ljudskim resursima, ugledni hrvatski i strani predavači prezentirali su uspješne modele akvizicije, transformacije i reorganizacije tvrtke te su pojasnili partnersku ulogu HR managera u upravljanju organizacijskim promjenama.

Konferenciju je svečano otvorio Ministar rada i mirovinskog sustava, pr. dr. sc. Mirando Mrsić, dr. med. izjavom da je transformacija hrvatskog tržišta rada započela. Ujedno, podsjetio je da ulaskom u Europsku uniju Hrvatska uvodi elektronsku radnu knjižicu kako bi se evidentiralo i neformalno obrazovanje građana. Također, najavio je i osnivanje Registra ljudskih potencijala koji će dati uvid u
strukturu 'ljudskog kapitala' u zemlji.

S ulaskom Hrvatske u Europsku uniju mobilnost radne snage će se povećati, a dekan IECD Bled School of Management dr. Ian Sutherland, podsjetio je na važnost njegovanja organizacijske kulture jer „ono što drži ljude u organizaciji nije financijska nagrada, već osjećaj da pripadaju nečem važnom“.

Uz dr. Iana Sutherlanda svoja iskustva međunarodnih praksi podijelile su i stručnjakinje iz područja upravljanja ljudskim resursima, Sue Mathews s Oxford Brookes University i Viviane Harnois iz ATTF-a.

Pomoćnik ministra rada, Marko Krištof, prezentirao je što donosi novi Zakon o radu. U svom izlaganju osvrnuo se na izmjene vezane za zamjenski odmor, program zbrinjavanja viška radnika, probni rad i rad na određeno vrijeme.

O tome kakve će promjene donijeti ulazak u zajednički gospodarski prostor raspravljali su sudionici okruglog stola na temu "Promjene na tržištu rada i upravljanju promjenama unutar tvrtke!".

"Samo 11% Hrvata ima visoku ili višu stručnu spremu. Struktura nezaposlenosti u kombinaciji s mobilnošću radne snage čini značajan problem hrvatskog tržišta rada, istaknula je Tatjana Dalić, Pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava.

Dalić je podsjetila kako je „uvjet cjeloživotne zapošljivosti – cjeloživotno učenje“ s čime se složio i Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra, koji je istaknuo da kandidati s ICT kompetencijama lakše dolaze do radnog mjesta, a ponajviše završe u inozemstvu.

Zanimljivu usporedbu hrvatskog i poljskog tržišta rada (prije ulaska u EU) iznio je Marek Mos iz Google-a, HR Manager za Srednju i Istočnu Europu te Srednji Istok i Sjevernu Afriku. "Ljudi nisu spremni na preseljenje zbog nekoliko kilometara udaljenost posla od kuće, no veće udaljenosti im ne predstavljaju problem, što je svojevrsni paradoks", istaknuo je Mos.

Komentirajući "opasnost" od vala iseljavanja hrvatskih stručnjaka u inozemstvo, te dolaska stranih radnika u Hrvatsku, T. Dalić istaknula je kako naš pristanak na ulazak u Europsku uniju traži i prihvaćanje odgovornosti za mobilnost radne snage te kako hrvatski radnici moraju promijeniti način razmišljanja, postati samostalni i proaktivni. Zaključila je kako najveći problem hrvatskog tržišta rada nije pitanje mobilnosti radne snage, već njezina demografska struktura odnosno, prestaro stanovništvo.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram