Zatvori
Poslovni Puls
14/03/2013

U veljači rast inflacije 4,9 posto na godišnjoj razini

Prema posljednjim podacima DZS-a potrošačke cijene su u veljači porasle za 4,9% na godišnjoj razini, što je blago više od naših očekivanja (+4,7%) te predstavlja blago usporavanje rasta u odnosu na siječanj...

Uz učinak baznog razdoblja odnosno razmjeno niskih stopa inflacije do svibnja 2012. godine, inflatorni pritisci i dalje su uglavnom generirani prošlogodišnjim rastom administrativno utvrđenih cijena (električne energije i plin u svibnju) te rastom cijena prehrane (koje su bile pod utjecajem ljetne suše i prelijevanja negativnih cjenovnih kretanja s međunarodnih tržišta).

Ipak, izgledno je da dolazi i do odgođenog prelijevanja rasta proizvođačkih cijena iz prethodnih razdoblja na krajnjeg potrošača. Naime, ako iz indeksa potrošačkih cijena izuzmemo cijene energije godišnja stopa rasta iznosila je 3,5%, a ako uz energiju izuzmemo i prehranu, potrošačke su cijene porasle za 2,4% godišnje, što predstavlja ubrzanje rasta na godišnjoj razini.

U djelatnosti stanovanje, voda, energija, plin i druga goriva cijene su porasle za 13,7% godišnje, što je nešto slabiji rast nego mjesec prije. Tome je najviše pridonio rast cijena goriva i energije od 19,1% godišnje, posebno električne energije (+22,1%) i plina (+25,9%), čiji će se učinak na godišnji rast cijena osjetiti sve do svibnja. Zbog poskupljenja u prosincu i cijene zagrijavanja stana su više za 18,8% godišnje. I godišnji rast cijena prehrane blago je usporio u odnosu na siječanja te je iznosio 5,6 posto.

Na mjesečnoj razini, dakle u odnosu na siječanj potrošačke su cijena ostvarile rast od 0,3%. Na mjesečnoj razini inflatorni su pritisci bili izraženi primarno zbog viših cijena duhana (+4,0% u odnosu na siječanj) i prometa (+1,2%), dok su u suprotnom smjeru djelovale cijene odjeće i obuće koje su vjerojatno zbog sezonskih sniženja bile za 2,6% niže nego u siječnju.

"Ove godine očekujemo sličnu ili blago nižu stopu rasta potrošačkih cijena u usporedbi s prosjekom 2012. godine. U prvom dijelu godine uz bazni učinak, inflatorne pritiske stvarat će ukidanje nulte stope PDV-a, povećanje trošarina na duhanske proizvode i više cijene grijanja. Ublažavanju inflatornih pritisaka i dalje pridonosi slaba i iscrpljena domaća potražnja", objavili su danas analitičari Raiffeisenbanka.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram