Zatvori
Poslovni Puls
06/03/2013

Siječanjsko iznenađenje se neće ponoviti: Nema rasta industrijske proizvodnje

Prema posljednjim podacima DZS-a industrijska je proizvodnja u prvom mjesecu ove godine zabilježila neočekivani rast u odnosu na siječanj prošle godine...

Prema kalendarski prilagođenim indeksima industrijska je proizvodnja u siječnju porasla za 3,4% na godišnjoj razini. Razmjeno visokoj stopi rasta zasigurno je pridonio i učinak baznog razdoblja odnosno kontinuirani pad industrijske proizvodnje tijekom prethodnih mjeseci te dvoznamenkasti pad zaliha gotovih proizvoda tijekom cijele 2012. godine.

Nadalje, promatrajući prema GIG-u i NKD-u rast je zabilježen u kategorijama u kojima je u siječnju prošle godine zabilježen razmjerno snažan pad. Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je za 2,8% godišnje, dok je u siječnju 2012. ostvaren pad od 9,4%, proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je za 6,9%, dok je u siječnju 2012. pala za 2,8. Nadalje, proizvodnja energije porasla je za 4,5%, dok je u siječnju prošle godine pala za 14,9 posto. Prema NKD-u prerađivačka industrija porasla je za 2% godišnje, pri čemu je u baznom mjesecu smanjena za 4,7%, dok je opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija ostvarila razmjerno visoki rast od 11,6 (uz pad od 14,5% u baznom mjesecu). Pozitivna godišnja stopa svakako je pozitivan pomak nakon što su tijekom cijele 2012. (izuzev kolovoza) bile ostvarivane razmjerno visoke stope pada, ali za zaključak o preokretu trenda i početku oporavka trebat ćemo pričekati rezultate narednih mjeseci.

Prema desezoniranim indeksima na mjesečnoj je razini industrijska proizvodnja porasla za 2,3%, čemu je pridonio rast proizvodnje kapitalnih proizvoda (4,7%), trajnih proizvoda za široku potrošnju (6,4%) i netrajnih proizvoda za široku potrošnju (8,4%).

"Unatoč rastu u siječnju, na razini cijele godine ne očekujemo rast industrijske proizvodnje. Niska baza će zasigurno ublažavati negativna kretanja, no slaba domaća i inozemna potražnja, na koju će utjecati očekivani pad na našim najvažnijim izvoznim tržištima (Italija i Slovenija) te moguće negativne posljedice izlaska iz CEFTA-e nakon ulaska u EU, utjecat će na blagi pad industrijske proizvodnje i u 2013. godini", objavili su analitičari Raiffeisenbanka.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram