Zatvori
Poslovni Puls
04/03/2013

Hoće li Yahoo pokrenuti novi trend: Odzvonilo radu od kuće?

Ogorčenje je, kako se i očekivalo, ogromno. Yahoo je ukinuo jednu od privilegija rada u moderno IT doba: rad kod kuće. Koji su nedostaci, a koje prednosti ovakve organizacije rad, piše DW...

Tablet PC u krilu, nekoj kalifornijskoj plaži, pametni telefon pri ruci - tako bi mogla izgledati radna svakodnevica nekih zaposlenih u IT poduzećima u Silikonskoj dolini. Ipak, sada je tome, barem za neke, došao kraj. Svi zaposleni koji rade za Yahoo od kuće, od lipnja će se morati preseliti u urede. Mjera ne pogađa samo upravu u SAD-u, nego i zaposlene u Yahoou širom svijeta.

Marissa Mayer, od prošlog ljeta direktorica Yahooa uvodi obvezu nazočnosti na radnom mjestu. E-mailom je već obavijestila sve zaposlene koji rade od kuće, da se od lipnja vrate na svoja radna mjesta u uredima. Službeno nisu navedeni razlozi za takvu mjeru. U internom priopćenju se samo spominje: "Brzina i kvaliteta često trpe kada radimo od kuće."

Odluka 37-godišnje šefice je naravno dočekana na nož a društvene mreže "bruje". Istodobno se i pojedina poduzeća ljute zbog ove mjere. Richard Branson, šef Virgin grupe, u svom blogu je napisao: "Ovo djeluje poput koraka unatrag. I to u vremenu, u kome je rad na daljinu jednostavniji i efikasniji nego što je ikada bio".

Šuška se da je ova mjera samo isprika za davanje otkaza onima koji neće biti spremni raditi u uredu. Jer, za razliku od Googlea ili Facebooka, Yahoou ne cvjetaju ruže i prinuđen je na štednju. No to naravno ne znači da si može da priuštiti odlazak vrhunskih stručnjaka.

No time se Yahoo protivi trendu. Jutta Rump, direktorica Instituta za zapošljavanje u Ludwigshafenu, kaže za Deutsche Welle, da je rad od kuće i u Njemačkoj posljednjih godina u porastu. Posebno u sektoru informatike, medija i komunikacija, kao i istraživanja i razvoja. "Poslodavci žele biti atraktivniji za zaposlene, omogućavaju im rad od kuće, da bi ih vezali za tvrtku i kako bi povećali njihovu motivaciju. Time je i te kako moguće povećati produktivnost, a istovremeno i smanjiti troškove za unajmljivanje radnog prostora". Prema jednoj studiji Sveučilišta u Melbourneu, radnici koji rade kod kuće efektivno rade 3 sata više nego kolege u uredu.

Prednost za poslodavce je i ta da se lakše može provjeriti da li je zaposleni zaista i odradio svoj dio posla od kuće, kaže Frank Kleemann, sociolog sa Sveučilišta u Duisburg-Esenu. "Stoga je nužna stroža kontrola postignutih rezultata. U slučaju sumnje, zaposlenom se mora ukinuti privilegija rada od kuće".

Rump ističe kako su nužna jasna pravila između poslodavaca i uposlenih koji se često žale da nestaje granica između radnog i slobodnog vremena, jer se od njih očekuje da budu stalno budu dostupni. "Poslodavac bi uposlenima trebao dati rok između 12 i 24 sata da reagiraju na njegovo pitanje ili zahtjev", smatra Rump.

Ona ističe i da je iskustvo na njenom institutu pokazalo kako slobodno organiziranje radnog vremena ima dosta nedostataka. "Kako ćete stvoriti timski duh, ako tim nikada nije zajedno? Zato je najbolje rješenje kombinacija slobodnog organiziranja radnog vremena i prisutnosti na poslu."

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram