Zatvori
Poslovni Puls
01/03/2013

Slovenski Triglav zainteresiran za preuzimanje Croatia osiguranja

Direktor slovenskog "Triglava" Matjaž Rakovec izjavio je da bi se najveća slovenska osiguravajuća tvrtka mogla natjecati za preuzimanje Croatia osiguranja ako slovenska vlada, koja svoje dionice u "Triglavu" želi prodati, nađe takvog investitora koji bi "Triglavu" omogućio širenje u regiji, za što postoji interes...

"Željeli bismo takvog vlasnika koji bi pratio želju uprave da se širimo i jačamo poziciju u regiji", rekao je Rakovec u razgovoru za poslovni list "Finance" od petka.

Dodao je da je za "Triglav" zanimljivo hrvatsko tržište pa uprava razmišlja o kupnji Croatia osiguranja, ali i srbijanske osiguravajuće kompanije DDOR, te da ocjenjuje kako bi za obje akvizicije Triglav trebao oko 400 milijuna eura.

Na taj bi način Triglav osiguranje svoj tržišni udjel na poslovima osiguranja u regiji povećao na 35 posto, ali za to trenutačno nema potreban kapital, iako su za takvu njegovu ulogu zainteresirani neki strani investitori.

Kako je istaknuo Rakovec, problem je u još uvijek neizvjesnim planovima vlade s privatizacijom Triglava, po kojemu bi država u najvećoj osiguravajućoj kompaniji zadržala četvrtinu dionica, a ostalo prodala. Riječ je o procesu klasifikacije tvrtki u državnom vlasništvu radi njihove privatizacije i prodaje, ali taj postupak vlada još nije završila.

Rakovec je rekao da sve potencijalne investitore u Triglav načelno zanima što veći vlasnički udjel, ali da bi dobro bilo izabrati takvog koji bi Triglavu omogućio širenje u regiji, pri čemu dominantnu ulogu u odluci kome prodati državni udjel ne bi smjela imati sama cijena, nego mogućnost razvoja Triglava.

Rakovec je ocijenio da bi se takvi investitori u Triglav mogli naći te dodao da Triglav ima potpisani ugovor s Međunarodnim financijskim centrom (IFC), ustanovom Svjetske banke, po kojemu bi Triglav postao centar za poslove osiguranja za cijelu jugoistočnu Europu.

Triglav je u četvrtak objavio prve procjene rezultata poslovanja u 2012. godini, prema kojima je lani ostvario rekordnih 89,7 milijuna eura dobiti i čistu dobit od 73,2 milijuna, iako je bruto prihod od prikupljenih premija od 936,3 milijuna eura smanjen za pet posto u odnosu na 2011. godinu. Od toga je u Sloveniji ostvaren prihod od 647,6 milijuna eura, a ostalo u zemljama u regiji na kojima je Triglav prisutan, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram