Zatvori
Poslovni Puls
01/03/2013

Američki političari užurbano traže rješenje za spas od fiskalne litice

Američki predsjednik Barack Obama razgovarat će s vođama Kongresa o dubokim proračunskim rezovima koji bi danas trebali automatski nastupiti, a koje zastupnici još mogu izbjeći uspiju li se dogovoriti u posljednji trenutak i tako spriječiti zastoje u zračnim lukama, školama, zdravstvu. Ne postigne li se u posljednji trenutak kompromis između Obamine administracije i republikanske većine u Kongresu, vlada će drastičnim rezovima po federalnom budžetu pokušati namaknuti 85 milijardi dolara do kraja godine...

Sve vladine agencije, pogranične i imigracijske službe, budu li im srezana sredstva, morat će smanjiti i izdatke i prema tome broj zaposlenika, piše agencija AFP. U sektoru obrane 800.000 zaposlenih civila bilo bi prisiljeno raditi dan manje u tjednu ili bi im se plaće smanjile za 20 posto. U zračnim lukama, vrijeme čekanja za prelaz granice naraslo bi za 30 do 50 posto, na četiri do pet sati, upozorila je američka administracija.

U obrazovnom sektoru smanjio bi se broj zaposlenih, primjerice 7200 specijaliziranih profesora za djecu s invaliditetom, zatim 14.000 drugih nastavnika. Djelomična nezaposlenost nametnula bi se i kontrolorima leta. Smanjio bi se i broj istraživačkih znanstvenih projekata. Zatvorilo bi se 398 nacionalnih parkova djelomice ili potpuno. Smanjio bi se i broj sanitarnih inspektora, što bi također moglo imati teške posljedice u proizvodnji hrane.

Da bi izbjegao pad niz fiskalnu liticu, američki Kongres je u posljednjem trenutku 31. prosinca izglasao zakon o povećanju porezne stope za kućanstva koja godišnje zarađuju više od 450 tisuća dolara s 35 na 39,6 posto. Demokrati i republikanci time su nakon dugog natezanja spriječili pad najvećeg svjetskoga gospodarstva u duboku krizu i recesiju, no dogovor oko automatskih rezova u potrošnji odgodili su za dva mjeseca, što nastupa danas, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram