Zatvori
Poslovni Puls
21/02/2013

Sukob u Milanovićevoj vladi zbog izmjena Zakona o privatizaciji INA-e?

Ulaskom u Europsku uniju hrvatska država više neće moći znatnije utjecati na strateške odluke u najvećoj hrvatskoj kompaniji Ini, i to zbog izmjena Zakona o privatizaciji Ine o kojima će Vlada uskoro odlučivati. Nacrt je već pripremljen. Razlog za izmjene Zakona je prilagodba s europskom pravnom stečevinom...

Riječ je o brisanju članka 10. Zakona o privatizaciji Ine. Njime se Vlada odriče svih posebnih prava u toj kompaniji - prvokupa dionica, kontrole pri promjeni vlasništva ili sjedišta tvrtke te veta na strateške odluke. Za ministra financija Slavka Linića prijedlog je neprihvatljiv. Prema njegovu mišljenju, zakon je u skladu s europskom regulativom i nije ga potrebno bitno mijenjati. U jučerašnjoj HRT-ovoj Temi dana rekao je da će resor financija pripremiti elaborat o tom dijelu. "Ne mislim da ćemo se složiti", istaknuo je Linić.

Međutim, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak nema zamjerke na izmjene. "Postajemo vrlo ozbiljna zemlja i jesmo ozbiljna zemlja, što znači da će zakon biti u onim okvirima preuzetih obveza i u onim okvirima gdje štitimo nacionalne interese. Kada javnost čuje da se rade izmjene Zakona o Ini, odmah misli da je riječ o nečemu lošem s obzirom na loša iskustva, ali mi smo potpuno jasni i transparentni i učinit ćemo ono što je najbolje i za Inu i za hrvatske građane", rekao je Vrdoljak.

Dodao je da su izmjene Zakona o privatizaciji Ine poslane na mišljenje mjerodavnim državnim tijelima te da su usmjerene maksimiziranju interesa Hrvatske i poštovanju preuzetih obveza.

Za Europsku uniju sporna je takozvana zlatna dionica. U Uniji je ukinuta prije desetak godina, no europske su se vlade do tada itekako njome koristile za zaštitu nacionalnih interesa. Zlatna dionica samo je jedna stavka u članku 10. koja štiti hrvatske interese kada država drži samo jednu dionicu.

Vlada sada u Ini ima 44 posto dionica, pa zašto onda brisati cijeli članak?

Privatnom MOL-u interes je profit, a što je interes Hrvatske? Već godinama nemamo energetsku strategiju ni politiku kojom bismo zaštitili nacionalne interese. U tom slučaju nam je i članak 10. iznimno važan, piše HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram