Zatvori
Poslovni Puls
19/02/2013

Najbogatiji Rus je vlasnik Arsenala i ulagač u Facebook i Zyngu

Broj dolarskih milijardera u Rusiji ove godine je porastao na 131, što je povijesni rekord, piše internetski portal capital.ba...

Prema pisanju magazina za top menadžere “CEO”, koji sastavlja listu, za godinu dana je broj milijardera povećan za 11. U 2012. je u Rusiji živjelo 120 poslovnih ljudi sa imovinom od preko milijardu dolara. Godinu dana ranije bilo ih je 114. Najmanje dolarskih milijardera bilo je u 2009. godini – njih „svega“ 49.

Po verziji lista “CEO”, najbogatiji čovjek Rusije je vlasnik “Metalloinvesta”, ulagač u fond koji je dioničar u Facebooku, Zyngi i Grouponu te većinski dioničar londonskog Arsenala, Alisher Usmanov, koji je „težak“ 18,72 milijarde dolara. To je za osam posto manje nego 2012. Drugo mjesto zauzeo je predsjednik savjeta direktora “Novolipeckog metalurškog kombinata” (NLMK) Vladimir Lisin, čiji kapital se procjenjuje na 17,2 milijarde dolara. Na trećem mjestu je vlasnik kompanije “Renova" Viktor Vekselberg, sa 15,94 milijardi dolara, a slijedi šef “Alfa grupe” Mikhail Fridman, sa 15,32 milijarde dolara. Imovina Vekselberga povećana je za 66 posto, a Fridmana za 25, što može biti u vezi sa povoljnijom prodajom njihovih paketa dionica “TNK-BP Rosneftu”, prenijeli su ruski mediji.

Peto mjesto zauzeo je političar i poduzetnik Mikhail Prokhorov, čija se imovina procjenjuje na 15,25 milijardi dolara i koje je ista kao i prethodne godine. U prvih 10 najbogatijih Rusa ušli su i vlasnik “Severstala” Aleksey Mordashov, suvlasnik “Novateka” Leonid Mikhelson, vlasnik “Baela” Oleg Deripaska, predsjednik “Interrosa” Vladimir Potanin i šef “Lukoila” Vagit Alekperov.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram