Zatvori
Poslovni Puls
12/02/2013

Predstavljeno osam projekata javno-privatnog partnerstva od 320 milijuna eura

Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI) predstavio je osam projekata javno-privatnog partnerstva ukupne vrijednosti 320 milijuna eura, za koje bi se ugovori s privatnim partnerima trebali potpisati ove godine...

Najveća po vrijednosti je gradnja Trga pravde u prostoru bivše vojarne na zagrebačkom Črnomercu, vrijedna 1,3 milijarde kuna, gdje bi se trebale izgraditi zgrade Općinskog, Županijskog, Trgovačkog i Prekršajnog suda te Općinskog državnog odvjetništva i Pravosudne akademije. Potpisivanje ugovora s privatnim partnerom očekuje se u prosincu ove godine.

U rujnu bi trebao biti potpisan ugovor za obnovu i dogradnju Opće bolnice Varaždin, vrijedan 300 milijuna kuna, a za rujan je planirano i potpisivanje ugovora za obnovu devet škola u Varaždinskoj županiji, vrijednu 173 milijuna kuna.

Mjesec dana potom u planu je sklapanje ugovora o JPP-u za gradnju nove zgrade Hrvatskog državnog arhiva, uz vrijednost investicije od 138 milijuna kuna.

Među projektima za koje se ugovori očekuju ove godine su i obnova Neuropsihijatrijske bolnice u Popovači, obnova bivše zgrade Tvornice duhana Zagreb i prenamjena u Hrvatski povijesni muzej te obnova škola u Istri i Dubrovniku.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, koji je bio na predstavljanju, rekao je da je JPP pogodan model u situaciji kad su proračunski kapaciteti ograničeni.

Predsjednik Upravnog odbora CEI-a Dragan Marčinko kazao je kao je bitno projekte JPP-a i općenito javne investicije standardizirati kako bi se mogli provoditi glatko.

"Investicijski potencijal strateških razvojnih projekata u energetici i infrastrukturi pod okriljem CEI-a je 15 milijardi eura", rekao je Marčinko, najavivši katalog i registar tih investicija.

Osim projekata spremnih za realizaciju ove godine, danas je predstavljen i pregled JPP projekata u najavi za ovu i iduću godinu, ukupne vrijednosti 5,24 milijarde kuna.

Financijski najveći udio u tim projektima ima zdravstvo s 2,25 milijardi kuna te školstvo s 1,25 milijardi kuna. Slijede pravosuđe s 950 milijuna kuna, kultura s 300 milijuna i socijalna politika s 220 milijuna kuna.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram