Zatvori
Poslovni Puls
15/01/2013

Novi problemi: Inflacija u prosincu ubrzala na 4,7 posto

U prosincu prošle godine u Hrvatskoj je inflacija dosegnula 4,7 posto na godišnjoj razini, dok je mjesec dana prije iznosila 4,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku...

U prosincu su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u prosjeku bile niže u odnosu na studeni za 0,1 posto, dok su u odnosu na prosinac prethodne godine porasle za 4,7 posto. To je blago ubrzanje inflacije nakon dva mjeseca usporavanja. U rujnu je, naime, inflacija dosegnula 5 posto, najvišu razinu u gotovo četiri godine, da bi u listopadu skliznula na 4,8, a u studenome na 4,4 posto.

Promatrano po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje, u prosincu su, u odnosu na studeni, najviše pale cijene odjeće i obuće, 6,5 posto, a s padom od 1,6 posto slijede cijene komunikacija.

S druge strane, cijene prehrane i bezalkoholnih pića, u kojima su uključene cijene svježeg voća i povrća, porasle su na mjesečnoj razini 1,4 posto, dok su cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva, što uključuje i centralno grijanje, ojačale 0,6 posto.

U 2012. rastu cijena najviše su pridonijele cijene prehrane i energije. Inflatorne pritiske stvarali su rast porezne presije, odnosno povećanje stope PDV-a, rast administrativno utvrđenih cijena, odnosno cijena električne energije i plina, te vremenske nepogode, odnosno suša, koja je povećala cijene hrane, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram