Zatvori
Poslovni Puls
14/01/2013

SAD očekuje veći gospodarski rast i pad nezaposlenosti

Američko gospodarstvo ove bi godine moglo porasti po stopi od 2,5 posto, a u idućoj od 3,5 posto, kazao je danas dužnosnik Feda Charles Evans. Također, Evans smatra da bi stopa nezaposlenosti u SAD-u u ovoj godini u prosjeku mogla iznositi 7,4 posto, a u 2014. pasti na 7 posto...

"Dobar indikator poboljšanja stanja na tržištu rada bilo bi povećanje zaposlenosti za 200.000 mjesečno tijekom više mjeseci. Sada se u prosjeku otvara 150.000 novih radnih mjesta mjesečno, no vrlo neravnomjerno. Trebali bismo vidjeti brži rast zapošljavanja i manje mjesečne oscilacije", izjavio je Evans, predsjednik Feda u Chicagu.

Kreiranje milijun radnih mjesta u razdoblju od šest mjeseci bilo bi značajno poboljšanje, no spuštanje stope nezaposlenosti ispod ključne razine od 6,5 posto vjerojatno će trajati nešto duže, moguće sve do sredine 2015. godine, procijenio je Evans govoreći na Azijskom financijskom forumu u Hong Kongu.

Prošlogodišnja odluka Feda da monetarnu politiku veže uz specifične gospodarske uvjete trebala bi ojačati oporavak uz zadržavanje inflacije pod kontrolom, smatra Evans, inače glavni arhitekt američke monetarne politike.

Ističe da ta odluka osigurava dodatnu labavost monetarne politike, jer su tržišta uvjerena da će kamatne stope u SAD-u ostati niske sve dok se rast gospodarstva ne ubrza.

Američko gospodarstvo u trećem je lanjskom tromjesečju poraslo po stopi od 3,1 posto na godišnjoj razini, no procjenjuje se da je u četvrtom tromjesečju usporilo rast. Stopa nezaposlenosti trenutno iznosi 7,8 posto.

Evans je u današnjem istupu upozorio američke zastupnike u Kongresu da ne poduzimaju previše agresivne korake oko smanjivanja potrošnje.

"SAD mora konsolidirati financije svog javnog sektora, no to mora činiti postupno kako bismo izbjegli daljnje gospodarske potrese ili još jedan gospodarski pad", poručio je Evans, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram