Zatvori
Poslovni Puls
08/01/2013

Njemačka očekuje pad BDP-a u četvrtom kvartalu

Njemački uvoz u studenome je neočekivano snažno smanjen na mjesečnoj razini, a snažan pad zabilježen je i kod izvoza, pokazali su u utorak najnoviji podaci njemačkog statističkog ureda...

Kalendarski i sezonski prilagođen uvoz smanjen je za 3,7 posto u usporedbi s listopadom, a izvoz za 3,4 posto, objavio je Destatis.

Trgovinski višak u studenome 2012. smanjen je tako više nego što se očekivalo, na 14,6 milijardi eura, pokazali su Destatisovi kalendarski i sezonski prilagođeni podaci. Za listopad je njegova vrijednost revidirana naniže, na 14,9 milijardi eura.

"Njemačka je pogođena krizom u eurozoni, i to izravno kroz smanjenu potražnju i neizravno kroz slabije povjerenje koje pogađa ulaganja", kazao je Christian Schulz iz banke Berenberg.

"Sve ukazuje na to da se njemačko gospodarstvo smanjilo u četvrtom tromjesečju. No, izgledi su bolji", dodao je.

Njemačka je bila motor rasta tijekom trogodišnje krize u eurozoni, no slabosti na drugim tržištima Europske unije, na kojima plasira gotovo 60 posto ukupnog robnog izvoza, sada ga uvelike pritišću.

Dužnička kriza primorala je brojne njezine trgovinske partnere na podizanje poreza i smanjenje potrošnje, što znači slabiju potražnju za njemačkim robama, premda je taj manjak dijelom nadoknadila potražnja iz gospodarstava u nastajanju.

Njemački izvoz oštro je smanjen u zemlje eurozone, za 5,7 posto na godišnjoj razini, dok je izvoz u zemlje izvan Europe uvećan za 5,6 posto u usporedbi sa studenim 2011. godine, pokazali su neprilagođeni podaci o trgovinskoj razmjeni, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram