Zatvori
Poslovni Puls
04/01/2013

Veliki zaokret: Vlada spas traži u privatnim ulaganjima?

Ispune li se najave koje ovih dana službeno i neslužbeno pristižu iz Vlade, u iduće tri godine ekonomska politika koju vodi Kukuriku koalicija trebala bi se znatno razlikovati od one koja je bila na snazi za prve godine mandata...

Vlada namjerava sve svoje resurse usmjeriti na stvaranje financijskih i regulatornih uvjeta za razvoj privatnih investicija, naročito tvrtki koje dolaze iz inozemstva, piše danas Večernji list.

U suštini je riječ o promjeni temeljne ekonomske paradigme, a kako već danima objašnjavaju iz Vlade, premijer i njegovi najbliži suradnici shvatili su da javna poduzeća sama ne mogu biti pokretač ciklusa ekonomskog rasta. To ne znači da se od tih investicija odustaje, ali svi napori bit će usmjereni na poticanje privatnih investicija. To je jedini put iz krize, tvrdi se. Ipak, za pretpostaviti je da je na tu naglu promjenu politike Vlade utjecala i odluka međunarodne rejtinške agencije S&P da smanji kreditni rejting Hrvatske. Taj je događaj bio velik udarac za Vladu, a katastrofalne razmjere poprimio bi kad bi takvu odluku donijele i druge dvije velike rejtinške agencije – Fitch i Moody’s. U Vladi očito takav scenarij žele spriječiti, a ključan argument pritom bi trebale biti zakonske promjene namijenjene olakšanju poslovanja i ulaganja koje bi, nakon što budu implementirane, međunarodnoj financijskoj javnosti mogle biti predstavljene kao reformski potezi.

Prvi korak u toj Vladinoj politici već je proveden osnivanjem Agencije za investicije i donošenjem Zakona o poticanju investicija, kojim se faktički svakom investitoru koji otvara nova radna mjesta omogućavaju velike olakšice na temelju budućeg poreza na dobit. Drugi dio tog zakonskog paketa trebao bi biti spreman već za nekoliko tjedana, a riječ je o Zakonu o strateški važnim investicijama. Tim zakonom trebala bi biti znatno olakšana procedura realizacije velikih projekata te spriječene dosad česte situacije da predstavnici lokalne samouprave blokiraju takva ulaganja. U Vladi se nadaju da bi ta dva zakona trebala biti okidač za realizaciju niza velikih investicija koje već godinama stoje. Prema podacima koje je nedavno iznio ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, u Agenciji za investicije stoje projekti s gotovom pripremnom dokumentacijom vrijedni ukupno tri milijarde eura. Treći dio Vladina paketa mjera odnosi se na promjenu regulativnog okvira procesa izdavanja građevinskih dozvola, na temelju kojeg bi ta procedura trebala biti stavljena u točno određene vremenske okvire. Doduše, riječ je o problemu koji postoji već desetljećima, a uvelike je povezan s problemom neefikasnosti pravosuđa pa je upitno može li biti riješen promjenom zakonskih i podzakonskih akata.

Također, Vlada je pokrenula i inicijativu Doing business – projekt namijenjen jačoj integraciji poslovnog sektora i državnih institucija pa sad menadžeri vodećih hrvatskih kompanija pišu prijedloge konkretnih reformi i mjera koje bi Vlada trebala provesti. Posljednji dio investicijske ofenzive odnosi se na uvođenje reda u sustav socijalnih potpora. Novi registar takvih davanja trebao bi omogućiti Vladi da spriječi česte zloporabe te omogući efikasnije upravljanje državnim novcem, piše Večernji.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram