Zatvori
Poslovni Puls
04/01/2013

Raiffeisen: Ova godina neće donijeti oporavak maloprodaje

Prema prvim procjenama DZS-a negativna kretanja u trgovini na malo nastavila su se i u studenom, deveti mjesec za redom. Naime, promet od trgovine na malo zabilježio je realan pad od 5,7% u odnosu na isti mjesec prošle godine...

U nominalnom izrazu pad je iznosio 1,9% godišnje. Na mjesečnoj razini trgovina na malo je treći uzastopni mjesec ostvarila pad, i to od 11,3% realno, odnosno11,4% nominalno. S obzirom da realni sektor jos uvijek ne pokazuje naznake oporavka, nema oporavka ni tržišta rada, a time ni potrošnje, što potvrđuju i posljednji podaci.

Konačno priopćenje trgovine na malo (predviđeno za 11. siječnja) zasigurno će potvrditi pad potrošnje trajnih i luksuznih dobara čiji udio u trgovini na malo kontinuirano opada od početka krize. Samo u studenom prodaja novih automobila zabilježila je pad 46%. S druge strane evidentno je usmjeravanje potrošača na zadovoljavanje osnovnih zivotnih potreba što se vidi u kontinuiranom rastu udjela prometa ostvarenog u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežito živežnim namirnicama (oko 40%).

"Negativna kretanja i pesimizam u idućim mjesecima potvrduje pogošanje indeksa pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača te daljnji rast nezaposlenosti odnosno pad zaposlenosti. Na razini cijele 2012. godine očekujemo realni pad trgovine na malo nešto ispod 4%. Rast zaposlenosti i raspoloživog dohotka ključni su čimbenici oporavka trgovine na malo. S obzirom na predviđene blage stope rasta gospodarstva, oporavak u trgovini na malo, pozitivne stope rasta i povratak na razine iz pretkriznih godina ne očekujemo niti u 2013", objavili su analitičari Raiffeisenbanka.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram