Zatvori
Poslovni Puls
04/01/2013

Monetarna alkemija: Kovanica od bilijun dolara spašava SAD?

Američka administracija navodno razmišlja o mogućnosti da SAD uvede kovanicu od milijardu dolara kako bi izbjegli blokadu državnih financija, piše njemački dnevnik Süddeutsche Zeitung...

Američki ministar financija Timothy Geithner trebao bi dati nalog za izradu jedne jedine kovanice, koja bi imala nominalnu vrijednost od bilijun dolara i koja bi se pohranila u trezoru američke središnje banke, čime bi se jednim potezom uklonili problemi s dugovima. Stopa inflacije bi, u slučaju izdavanja ovakve kovanice, drastično porasla, upozoravaju stručnjaci.

Inače, kovanice od cinka, nikla, bakra i mangana kuju se u kovnici koja je podređena ministarstvu financija, koje međutim ne može dati nalog za kovanje novca. O količini novca odlučuje FED, američka središnja banka. Međutim, postoji iznimka koja određuje da ministar smije dati kovati i izdavati kovanice od platine.

Geithner bi mogao dati načiniti platinastu kovanicu od milijardu dolara i pohraniti je u centralnoj banci. Za taj iznos bi se onda smanjio dug države. Peticiju potpore toj ideji na jednoj internetskoj stranici Bijele kuće već je potpisalo više od tisuću ljudi, a kako bi ona uspjela, do 2. veljače potrebno je prikupiti 25.000 potpisa, prenosi Index.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram