Zatvori
Poslovni Puls
28/12/2012

I dalje tonemo: Pad industrijske proizvodnje u studenom iznosio 5,8 posto

Industrijska je proizvodnja u studenom u skladu s očekivanjima nastavila negativni trend kretanja, iako je godišnja stopa pada nešto manja od očekivanja analitičara Raiffeisena (-6,1% godišnje) i konsenzusa analitičara prema anketi HINA-e (-6,0% godišnje)...

Prema kalendarski prilagođenim indeksima industrijska se proizvodnja u listopadu smanjila za 5,8% na godišnjoj razini, što je nešto manja stopa pada nego u rujnu (-7,7% godišnje), ali je i dalje razmjerno visoka, posebno uzme li se u obzir dugotrajnost negativnih kretanja (uz pojedine iznimke, industrijska proizvodnja od 2009. godine bilježi negativne godišnje promjene). Kumulativno, u prvih deset mjeseci ove godine, industrijska je proizvodnja za 5,6% niža nego u istom razdoblju prošle godine.

Sve kategorije GIG-a u studenom su pale na godišnjoj razini te isto tako i kumulativno u razdoblju od siječnja do studenog pri čemu je najveći pad kod intermedijarnih proizvoda (-11,1%). Pad proizvodnje kapitalnih proizvoda u studenom je ubrzan, dok intermedijarni proizvodi bilježe konstantan pad, što može upućivati i na negativna kretanja u mjesecima pred nama.

Prema područjima i odjeljcima NKD-a rudarstvo i vađenje nastavlja bilježiti godišnje stope pada (u listopadu 7,6%), a negativna kretanja nastavljaju se i u metalnoj industriji pa se proizvodnja metala u prvih deset mjeseci smanjila za 21,4% godišnje. Proizvodnja kemikalija i kemijskih proizvoda posljednja dva mjeseca ostvaruje godišnje stope rasta, ali prethodna negativna kretanja rezultiraju kumulativnim padom u prvih deset mjeseci od 10,7 posto.

"Izostanak domaće potražnje zajedno s nepovoljnim vanjskim okružjem i slabijom inozemnom potražnjom negativno utječu na kretanja u industrijskoj proizvodnji. Restrukturiranje najvećih poduzeća također pridonosi nižoj razini proizvodnje. Tako će u ovoj godini biti zabilježen nastavak smanjenja industrijske proizvodnje na godišnjoj razini, što će biti četvrta uzastopna godina negativnih kretanja", objavljuju analitičari Raiffeisenbanka.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram