Zatvori
Poslovni Puls
27/12/2012

Raiffeisen: Iduće godine nema rasta prosječne neto plaće

Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u listopadu je iznosila 5.487 kuna, što je nominalno za 121 kunu ili 2,3% više nego u rujnu. Na godišnjoj razini neto plaća se povećana je za 81 kunu, odnosno za 1,5% nominalno...

Uz korekciju godišnje nominalne stopa rasta prosječne neto plaće stopom inflacije (mjerene indeksom potrošačkih cijena) prosječna neto plaća u listopadu ostvarila je realan pad od 3,3% godišnje. Od ožujka ove godine prosječna neto plaća konstantno bilježi realan pad na godišnjoj razini, koji je u listopadu ipak blago usporen u odnosu na rujnu.

Prosječna bruto plaća u listopadu je iznosila 7.890 kune, što je za 146 kuna ili 2,4% više nego u rujnu. Na godišnjoj razini prosječna bruto plaća povećana je za 146 kuna (1,9%) u nominalnom izrazu, dok u realnom bilježi pad od 2,9 posto.

Izostanak realnog rasta plaća na godišnjoj razini odražava produljenje negativnih trendova na tržištu rada uslijed krize u gospodarstvu uz istovremeno snažnije inflatorne pritiske. Rast stope PDV-a te poskupljenje javnih i komunalnih usluga, smanjuju realni dohodak stanovništva i kupovnu moć. S druge strane privreda je iscrpljena dugotrajnom recesijom pa izostaje i rast plaća i kreacija novih radnih mjesta.

"Do kraja godine, ali i u sljedećoj godini ne očekujemo realan rast plaća. Nezaposlenost i dalje raste, ne očekujemo zamjetnije poboljšanje trendova u pogledu otvaranja novih radnih mjesta, a u sljedećoj godini očekujemo i dodatno poskupljenje pojedinih proizvoda zbog ukidanja nulte stope PDV-a", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram