Zatvori
Poslovni Puls
21/12/2012

Još bolje od očekivanja: Američko gospodarstvo ostvarilo rast BDP-a od 3,1 posto

Američki gospodarski rast u trećem tromjesečju bio je brži nego što se dosada procjenjivalo zahvaljujući izvozu i javnoj potrošnji, pokazale su u četvrtak najnovije procjene američke vlade...

Bruto domaći proizvod porastao je u trećem tromjsečju za 3,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani, bržim tempom no što je ministarstvo trgovine procijenilo prošlog mjeseca kada je stopa rasta procijenjena na 2,7 posto. Ekonomisti su očekivali da će rast biti procijenjen na 2,8 posto.

Nova procjena očituje najbrži rast gospodarskih aktivnosti od kraja prošle godine, i to zahvaljujući nešto bržem rastu osobne potrošnje nego što se ranije procjenjivalo i puno bržem rastu izvoza, pokazuju podaci ministarstva.

Tako je izvoz porastao za 1,9 posto, naprema ranije procijenjenih 1,1 posto, te je pomogao smanjiti trgovinski manjak. Trgovina je pridonijela rastu BDP-a s 0,38 postotnih bodova. Uvoz se smanjio, što ukazuje na slabu domaću potražnju.

Procjena rasta osobne potrošnje revidirana je za 0,2 postotnog boda, na 1,6 posto, i to uglavnom zahhvaljujući pojačanoj potrošnji na zdravstvenu skrb.

Rast javne potrošnje također je bio brži nego što se dosada procjenjivalo, i iznosio je 3,9 posto, naprema ranije procijenjenih 3,5 posto, zahvaljujući povećanim izdacima državne i lokalnih vlasti. Državna potrošnja je pridonijela rastu BDP-a s tri četvrtine postotnog boda.

Procjena potrošnje kompanija smanjena je pak na 60,3 milijarde dolara, s ranije procijenjene 61,3 milijarde. Obnova zaliha kompanija pridonijela je rastu BDP-a s 0,73 postotna boda, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram