Zatvori
Poslovni Puls
19/12/2012

Švicarska otvara ured u Singapuru kako bi spriječila "divljanje" franka

Švicarska narodna banka (SNB) otvorit će ured u Singapuru kako bi 24 sata dnevno upravljala svojim deviznim rezervama koje su joj potrebne da zaštiti domaću valutu od prekomjernog rasta...

SNB je u rujnu prošle godine ograničio jačanje domaće valute prema euru na 1,20 franaka za euro. U međuvremenu bili su prisiljeni opsežno intervenirati u nekoliko navrata kako bi obranili taj prag pa su švicarske devizne rezerve nabujale na 72 posto BDP-a.

"Prisutnost u regiji omogućit će SNB-u da bolje pokriva azijska tržišta. Omogućit će i cjelodnevne operacije na tržištu valutnih tečajeva, primjerice za potrebe obrane minimalnog tečaja", stoji u priopćenju SNB-a.

Dodatni su razlog nastojanja švicarske središnje banke da proširi lepezu ulaganja koja su trenutno fokusirana na američke, britanske i državne obveznice zemalja eurozone s visokim kreditnim rejtingom.

Portfelj ostalih valuta, uključujući švedske i danske krune, australske i singapurske dolare i južnokorejske wone, porastao je u trećem tromjesečju na 4,2 posto ukupnog portfelja, s 3,4 posto koliko je njegov udio iznosio u prethodnom tromjesečju.

Od rujna su napetosti na tržištu eurozone popustile pa je franak oslabio prema euru na 1,21 franaka za euro, prigušivši potrebu za SNB-ovom intervencijom i otvarajući prostor središnjoj banci za diversifikaciju portfelja.

"Ispituju se i druge mogućnosti ulaganja, uključujući obveznice i dionice", priopćio je SNB u utorak. U trećem je tromjesečju banka povećala dionički portfelj na 12 posto, s 10 posto koliko je iznosio u prethodna tri mjeseca.

Na redovnom tromjesečnom sastanku, održanom prošlog tjedna, banka je poručila da namjerava i dalje ograničavati jačanje franka prema euru na 1,20 franka za euro, dodajući da je diversifikacija ulaganja u devize njezin jedini instrument za smanjenje tečajnog rizika.

SNB je za lokaciju azijskog ureda odabrao Singapur zato što on spada među najveća financijska tržišta u regiji i blizu je čitavog niza gospodarstava u nastajanju. Otvaranje ogranka najavljeno je za sredinu iduće godine, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram