Zatvori
Poslovni Puls
18/12/2012

Evo kako poboljšati uvjete poslovanja u hrvatskom gospodarstvu

Prilikom prekjučerašnjeg gostovanja u HTV-ovom večernjem Dnevniku, guverner HNB-a Boris Vujčić predložio je premijeru Milanoviću da inspiraciju za reforme koje priželjkuje domaće gospodarstvo potraži u "Doing Business" indeksu Svjetske banke...

Hrvatska je na spomenutom globalnom indeksu nacionalnih uvjeta poslovanja smještena na 84. mjesto od ukupno 183 gospodarstva koje je ubuhvatilo izvješće Svjetske banke i IFC-a (International Finance Corporation). U odnosu na prošlu godinu pali smo za četiri mjesta.

Bolje uvjete poslovanja od nas tako imaju "egzotične" države i državice poput Bahama, Mongolije, Trinidada & Tobaga, Ruande i Gane. Pojednostavljeno, ulagači će radije otvoriti "biznis" u Mongoliji nego u Hrvatskoj. Nevjerojatno?

Ne, zapravo je riječ o vrlo realnom pregledu činjeničnog stanja u hrvatskoj ekonomiji i državnom aparatu koji bi je trebao posluživati. Svjetska banka i IFC kao ko-autori ovog izvješća koristili su službene podatke hrvatskih institucija.

Cijelo izvješće je javno objavljeno na internetu i možete ga pročitati ovdje.

A kako smo zapravo završili na neslavnom 84. mjestu otkriva nešto detaljnij uvid u samo izvješće...

Prosječan broj dana potreban za izgradnju jednog trgovačkog skladišta u Hrvatskoj iznosi 317, što znači kako poduzetnici od predaje zahtjeva za izgradnju do dovršetka same izgradnje moraju utrošiti gotovo punu godinu dana.

U Bosni i Hercegovini isti posao proječno traje puno prihvatljivijih 180 dana, a u Srbiji 269. U Austriji cijela procedura traje 194 dana, u Njemačkoj 94 dana, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima 46 dana, a u Singapuru samo 26 dana.

Prosječno vrijeme za registraciju poslovne nekretnine u Hrvatskoj traje 104 dana, a u Austriji samo 21 dan, u Češkoj 24 dana, a u susjednoj Srbiji tek 11 dana!

Svjetska banka i IFC dalje Hrvatskoj zamjeraju na iznimno slaboj (pravnoj) zaštiti ulagača koji ulažu novac u gospodarstvo. Po tom se kriteriju nalazimo tek na 139. mjestu "Doing business" indeksa.

Loše smo rangirani i po kvaliteti provedbe stečajnog postupka...

U Hrvatskoj vjerovnici iz stečaja u prosjeku uspijevaju naplatiti tek 30 posto potraživanja, dok u Austriji taj postotak iznosi čak 83 posto, u Danskoj 87 posto, a u Portugalu 74,6 posto.

Zaključak - "Doing business" indeks je puno više od pukog paušalnog naklapanja i sadrži iznimno detaljne podatke i usporedbe koje zaista mogu poslužiti kao ozbiljna osnova za početak razumijevanja od kuda se moraju početi provoditi reforme kako bi se barem malo olakšala svakodnevna "borba" domaćih poduzetnika i poboljšala investicijska konkurentnost Hrvatske na globalnoj razini.

Sve dok Hrvatska na "Doing business" popisu ne odmakne od svojih "susjeda" poput Barbadosa i Albanije - veći zaokret u gospodarskim aktivnostima na možem očekivati.

Barem ne na zdravim i održivim osnovama...

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram