Zatvori
Poslovni Puls
17/12/2012

Tržište novca: Jačanje eura u odnosu na dolar krajem tjedna

U petak je krajem dana tečaj EUR/USD zabilježio rast...

Trgovanje je otvoreno na 1,309 dolara za euro, a do kraja dana tečaj je porastao na 1,317 dolara za euro. Jačanju eura u odnosu na dolar pridonijela je objava rasta prerađivačkog sektora u Kini, dok je prodaju dolara potaknula i objava usporavanja inflacije u SAD-u, što je povećalo očekivanja tržišta o snažnijoj ekspanzivnoj politici Fed-a.

U petak se tečaj kretao na razinama oko 7,522 kuna za euro, nije bilo značajnijih oscilacija te je dan zatvoren na razinama oko 7,524 kuna za euro.

"U tjednu pred nama ne očekujemo značajnije promjene u kretanju tržišnog tečaja EUR/HRK. Međutim, ne isključujemo mogućnost špekulativnih pritisaka na slabljenje kune kao posljedica smanjena kreditnog rejtinga Hrvatske od strane S&P-a. Ipak oni ne bi trebali biti izraženi. Do kraja godine očekujemo najviše razine EUR/HRK u rasponu od 7,56 – 7,59 kuna za euro uz dosljednost HNB-a u obrani tečaja", objavili su RBA analitičari.

Srednji tečaj EUR/HRK na tečajnici HNB-a za danas iznosi 7,514858 kuna za euro.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram