Zatvori
Poslovni Puls
15/12/2012

[VIDEO] Slavko Linić: Nakon pada rejtinga Hrvatska se nalazi u "složenijoj" situaciji

Kreditna agencija Standard&Poor's srušila je kreditni rejting Hrvatske u kategoriju smeća...

Jučer navečer agencija Reuters objavila je kako je S&P hrvatski rejting za dugoročno zaduživanje s BBB- spustio u kategoriju BB+, koju investitori neslužbeno nazivaju smećem. Pritom su dani i stabilni izgledi, drugim riječima kreditna agencija pretpostavlja da ćemo u toj kategoriji ostati dulje.

Kao ključni razlog pada kreditnog rejtinga navode se nedovoljne strukturne i fiskalne reforme hrvatske Vlade.

Ministar financija Slavko Linić odmah je održao konferenciju za novinare. Kazao je da ocjena Standard&Poor's upućuje na to da Vlada mora ozbiljno preispitati proračun. No poručio je da se neće dirati mirovine i plaće zaposlenih u javnom sektoru, osim što će se rezati dodaci koji nisu smanjeni u ovoj godini. Vlada neće smanjivati ni socijalne transfere, poput socijalne pomoći, dječjih doplataka, nego će početi primjenjivati imovinski cenzus kako bi pomoć dobili oni kojima pripada.

S obzirom da sada državi prijeti povećanje kamata na zaduženje, država u siječnju neće izaći na strano tržište nego će cijelu 2013. vjerojatno podizati kredite kod domaćih banaka.

Na pitanje, je li Hrvatska ovim smanjenjem rejtinga dodirnula dno, Linić je rekao da nije jer je još uvijek velik broj onih koji nisu spremni na promjene.

Što se tiče primjedbi poslodavaca iz privatnog sektora da reformi i oporavka nema, između ostalog, i zato što Hrvatska ima rigorozan zakon o radu, Linić smatra da to ipak nije spriječilo poslodavce iz privatnog sektora da otpuste 150.000 ljudi.

Kao da je znao, premijer Zoran Milanović u Bruxellesu je, i prije nego što je objavljen pad kreditnog rejtinga, komentirao ocjene kreditnih agencija. "Kada bismo slušali rejting agencije koje su englesko-američke, dakle nisu iz eurozone i mi ih slušamo, dakle to su relevantni pokazatelji, u krajnjoj liniji imaju utjecaja i na najveće države, onda bi smo otpustili jedno 30.000 ljudi, smanjili mirovine, i ovo ne pretjerujem, smanjili plaće - ne božićnice i regrese, nego plaće. I za to bi nam rekli bravo, a onda kada to ne bi rezultiralo rastom, a vjerojatno ne bi, onda bi nam srušili rejting deset puta", smatra premijer.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram