Zatvori
Poslovni Puls
11/12/2012

Goldman Sachs: Kraj iduće godine SAD-u donosi veći gospodarski rast

Optimistični prognozeri Goldman Sachsa, poput ekonomista Jana Hatziusa, predviđaju da će u drugoj polovici iduće godine, po prvi put od početka financijske krize, gospodarstvo ubrzano rasti...

Takvo predviđanje temelji se na očekivanju da će privatni sektor izbjeći nove udarce i povratiti izgubljenu moć, usporedo s otpuštanjem fiskalnog utega.

Goldmanov analitičar Damien Courvalin prognozira okončanje rasta cijena zlata u 2013, bazirano na činjenici da realne kamatne stope konačni počinju rasti.

Drugim riječima, Goldman Sachs smatra da su visoke cijene zlata zasluga realnih kamatnih stopa, koje su u SAD-u na niskim razinama, djelomično zahvaljujući i "agresivnom" tiskanju novca. Oporavkom gospodarstva, eri (pre)skupog zlata bliži se kraj.

"Naši ekonomisti predviđaju da će američki gospodarski oporavak početkom 2013. usporiti, kao i da će ponovno ubrzati u drugoj polovici godine. Također, očekuju dodatno povećanje bilance Feda, Središnje banke SAD-a. Kratkoročno, kombinacija tiskanja novca (easing) i slabijeg rasta ići će u korist cijena zlata. U srednjem roku, međutim, izgledi za zlato zapet će između oprečnih sila - dodatnog tiskanja novca i postupnog povećanja realnih kamata uslijed većeg gospodarskog rasta", stoji u dokumentu Goldman Sachsa.

"Naš model sugerira da će poboljšani izgledi za rast američkog gospodarstva prevagnuti nad daljnjim rastom Fedove bilance i da će vjerojatno doći do promjene u cijenama zlata u 2013. Međutim, rizici po izglede rasta gospodarstva ostaju povećani, osobito imajući u vidu nesigurnost vezanu uz 'fiskalnu liticu', što otežava proglašavanje najviše dosegnute cijene zlata", zaključuje Goldman Sachs,a prenosi T-Portal.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram