Zatvori
Poslovni Puls
10/12/2012

Prihvaćena tužba Udruge Franak protiv osam hrvatskih banaka

Trgovački sud u Zagrebu prihvatio je tužbu koju je protiv osam poslovnih banaka u Hrvatskoj (u ime Udruge Franak) podignuo Hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača - Potrošač, priopćila je Udruga Franak. Riječ je o prvoj takvoj tužbi u povijesti hrvatskoga pravosuđa. Time su stvoreni temelji za nastavak sudskog procesa...

Danas je na drugom pripremnom ročištu završena rasprava o procesnopravnim pretpostavkama vođenja parničnog postupka, čime su Savez Potrošač i Udruga Franak osigurali nastavak pravne bitke, stoji u priopćenju. Dodaje se kako će se na idućem ročištu početi raspravljati o činjeničnim i pravnim pitanjima vezanim uz predmet spora uz izvođenje svih predloženih dokaza.

Sud je naložio tužitelju da svakoj banci pojedinačno u roku od 15 dana dostavi primjerak ugovora sa spornom valutnom klauzulom, odredbu općih uvjeta o promjenjivim kamatnim stopama te primjerak ponude ili reklame za kreditne ugovore uz primjenu švicarskog franka. Udruga Potrošač pritom za svaku banku mora navesti je li ta banka za konkretnu vrstu kredita nudila samo kredit u švicarcima ili je bila ostavljena mogućnost izbora u kunama ili eurima. Sud je tužitelju naložio i da dostavi podatak o kretanju tečaja.

Tužba je, podsjetimo, podignuta radi zaštite prava 125.000 građana dužnika s kreditima s valutnom klauzulom u švicarskim francima. Tužbom se traži ograničena primjena valutne klauzule tako da se primjenjuje samo ako tečaj švicarskog franka raste do dva posto godišnje, a više od toga samo ako je službena stopa inflacije veća od dva posto te da se utvrdi referentna vrijednost za promjenu kamatne stope.

Očekuje se da će prvo parnično ročište biti održano u veljači. Nakon presude postoji mogućnost da će banke morati glavnicu konvertirati u kune, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram