Zatvori
Poslovni Puls
07/12/2012

Kad se tajkun naljuti: Srbija ostaje bez ulaganja od 100 milijuna eura

Nakon što je u ponedjeljak četiri sata saslušavan u policiji, najbogatiji srpski tajkun Miroslav Mišković, vlasnik kompanije Delta Holding, odlučio je vratiti državi spornih 16 hektara zemljišta koje je 2001. jedna od njegovih kompanija zakupila od grada Beograda...

Istovremeno, njemačka kompanija Bauhaus, partner u poslu, odustala je od investicija na tom zemljištu s obzirom na to da jedna od Miškovićevih kćerinskih kompanija Delta Real Estate ni poslije dvije godine nije uspjela pravo korištenja ovog zemljišta konvertirati u pravo vlasništva. Procjenjuje se da je odustajanjem Bauhausa Srbija izgubila investicije od bar 100 milijuna eura i 1.500 radnih mjesta.

Do 2010. kompanije u Srbiji mogle su samo biti zakupci građevinskog zemljišta, ne i vlasnici. Te godine je donesen zakon koji je omogućio kompanijama da, uz eventualnu doplatu, postanu i vlasnici tog zemljišta. Bauhaus je očekivao od Miškovićeve kompanije da se konverzija završi kako bi počeli sa izgradnjom prvog od pet planiranih objekata u Srbiji.

Direktor Miškovićeve kompanije Delta Real Estate Vojislav Glavinić rekao je jučer da je ta kompanija, od 2001., kad je dobila u zakup zemlju na javnom nadmetanju koje je organizirao grad Beograd, za naknade za uređenje zemljišta platila 10 milijuna eura.

Kako je jučer objasnio Glavinić, ni poslije 20 zahtjeva, konverzija do danas nije završena zbog čega je njemački prodajni lanac Bauhaus odustao od investicija na toj lokaciji. Miškovićeva kompanija će tražiti povrat uloženog novca u spomenutu parcelu.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram