Zatvori
Poslovni Puls
05/12/2012

Do kraja godine prijedlog rješenja pitanja Ljubljanske banke?

Hrvatski i slovenski stručnjaci za pitanje Ljubljanske banke, Zdravko Rogić i Franc Arhar, koje su vlade imenovale da predlože rješenje tog dugogodišnjeg spora Hrvatske i Slovenije, sastali su se u Zagrebu, četvrti put...

Kazali su da i dalje zastupaju stajalište o reaktiviranju pregovora u Banci za međunarodna poravnanja u Baselu te da će svojim vladama prenijeti svoj zaključak kako je koncept rješenja s multilateralnom i bilateralnom komponentom, zacrtan na prošlom sastanku, dobar put. Ako se obje vlade slože, način rješenja pitanja stare devizne štednje Ljubanske banke predložili bi na idućem sastanku, koji bi se trebao održati do kraja ove godine u Sloveniji.

- PRESUDA:Slovenija odgovorna za povrat štedištama Ljubljanske banke!

Rogić je rekao da su napravili rekapitulaciju problema i došli do zaključka da je ono što su radili na prošlom sastanku na Bledu, a to je koncept rješenja koji ima multilateralnu i bilateralnu komponentu, dobar put te da konture toga postanu još jasnije,.

I Arhar je istaknuo da dvije strane nastavljaju s traženjem rješenja koje će biti jasno i glasno objema stranama, što uz ostalo podrazumjeva i bilateralno rješenje, kao jedna država s drugom. "Pogledi su nam različiti, ali ostaje nada da bi se i pri tim različitim pogledima našlo zajedničko rješenje", rekao je.

Obojica stručnjaka smatraju se isplati uložiti dodatno vrijeme da se vidi kako da se ti različiti pogledi ipak svedu pod zajednički nazivnik.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec ponovio je stajalište Ljubljane da hrvatska vlada treba povući tužbe protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima, što bi omogućilo razgovore o tom pitanju u sklopu Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu.

Slovenska vlada vezuje rješenje za Ljubljansku banku s ratifikacijom hrvatskoga pristupnog ugovora s EU-om u svome parlamentu, dok je stajalište hrvatske diplomacije da problem Ljubljanske banke nije povezan s ulaskom Hrvatske u EU u srpnju 2013. godine.

Rogića i Arhara imenovale su vlade Hrvatske i Slovenije. Trebaju pripremiti prijedlog za rješavanje problema u vezi s deviznom štednjom kod bivše Glavne filijale Ljubljanske banke u Zagrebu, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram