Zatvori
Poslovni Puls
04/12/2012

Fitch Ratings: Nećemo rušiti hrvatski kreditni rejting

Rejting agencija Fitch Ratings promijenila je "outlook" hrvatskog kreditnog rejtinga iz stabilnog u negativan. No, usprkos tome najavljuju kako će kreditni rejting Hrvatske vjerojatno ostati ispod razine "junka"...

Hrvatska trenutno ima kreditni rejting BBB-, što je najniža razina investicijskog rejtinga. U Fitchu ipak ne očekuju smanjenje rejtinga na razinu junka, tvrdi Michele Napolitano iz Fitcha, prenosi Bloomberg.

Napolitano objašnjava kako Hrvatska i dalje ima relativno visok BDP po stanovniku, nisu inflaciju, dobro kapitalizirane banke, a ući će i u Europsku uniju. Također, Fitch tvrdi da se hrvatska vlada kroz zadnjih deset godina poboljšala.

Razlog smanjenja "outlooka" je prijedlog proračuna za 2013. godinu. Fitch smatra da proračun kakav je predložila hrvatska vlada umanjuje kredibilitet plana financijske konsolidacije.

"Prijedlog proračuna nas je neugodno iznenadio. Proračun je razočaravajuć u područjima fiskalne odgovornosti, utjecaja na dinamiku dugovanja i neočekivanog rasta troškova", kaže Napolitano, a prenosi Index.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram