Zatvori
Poslovni Puls
28/11/2012

KORISNO: Italija mamama plaća dadilje šest mjeseci

Talijanska vlada namjerava novčano pomoći majkama novorođenčadi s mjesečnim uplatom od 300 eura u razdoblju do šest mjeseci kako bi mogle platiti dadilje i dječje vrtiće te se vratiti na radno mjesto, izvijestili su talijanski mediji...

Vlada u tu svrhu iduće tri godine namjerava izdvajati po 20 milijuna eura godišnje, a taj će novac majke koje se odluče vratiti na posao nakon rodiljskog dopusta, koji u Italiji traje pet mjeseci, moći koristiti samo za plaćanje dadilja ili dječjih vrtića. Odluku vlada treba uskoro prihvatiti, možda i do kraja ovog tjedna, izvijestili su talijanski mediji.

Prema podacima koje navodi dnevni list Corriere della Sera, 27% Talijanki nakon rođenja prvog djeteta napušta radno mjesto. Majke će predviđenu novčanu pomoć moći zatražiti putem interneta, nakon čega će se načiniti liste na kojima će se prednost dati obiteljima s najnižim prihodima.

S obzirom na to da se u Italiji u 2011. rodilo oko pola milijuna djece, predviđena će sredstva, ako se zatraže u najvećem iznosu od 1800 eura, biti dovoljna tek za nešto više od 11.000 majki. No, ističe talijanski list, u svakom je slučaju riječ o prvom pokušaju da se promijene nepovoljni trendovi, kako demografski tako i na tržištu rada.

Jedan od problema u Italiji je što su žene nedovoljno zaposlene, odnosno radi njih 46%, a europski je prosjek 58%, te vlada ovom mjerom želi potaknuti njihov povratak na rad nakon rodiljskog dopusta. Italija također ima i jednu od nižih europskih stopa plodnosti, od 1,36 djece po ženi, prema podacima s instituta Istat s kraja 2011, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram