Zatvori
Poslovni Puls
27/11/2012

Iduće godine najvažnija bitka za radna mjesta i novu zaposlenost

Premijer Zoran Milanović i ministar financija Slavko Linić predstavili su u Saboru prijedlog proračuna za iduću godinu. Njime su planirani prihodi u iznosu od 113,7 milijardi kuna, a rashodi od 124,5 milijardi kuna, s proračunskim deficitom od 10,9 milijardi kuna. Deficit proračuna u 2013. tako bi se povećao za gotovo milijardu kuna, na 10,9 milijardi kuna, te bi iznosio 3,1 posto BDP-a...

Pozivajući zastupnike na konstruktivnu raspravu, premijer Zoran Milanović poručio je da izvanredno stanje ne znači paniku i strah, nego da se više ne može po starom te da se moramo izboriti za promjene. "Mi ćemo se očito morati zamjeriti, ali manje nego što smo mislili", rekao je Milanović. Istaknuo je kako bi Hrvatska, da nema troškova za kamate na ime duga, bila negdje oko nule. Napomenuo je kako je njegova vlada i u ovogodišnjem proračunu imala ambicije ići u promjene, posebno vezano uz ukupnu masu za plaće za koju smatraju da je prevelika, ali da u tome nisu bili osobito uspješni. "Hrvatska je pravna država, ne možemo lomiti stvari preko koljena, a postoje ugovori sa sindikatima koji su sklopljeni ranije i to moramo poštovati", istaknuo je.

Đuri Popijaču (HDZ) nejasno je na što će se točno utrošiti 900 milijuna kuna predviđenih za restrukturiranje brodogradnje. "Skandalozno je da to pitanje postavljate baš vi koji ste bili ministar gospodarstva, a niste napravili ništa. Vi koji ste otišli hladno i elegantno, bez ijednog parafa na ugovoru s onima koji bi trebali preuzeti ta brodogradilišta", uzvratio mu je Milanović. "Ja mislim da je dovoljno argumenata rečeno. To se vidi po Plinacrou gdje imate 5 članova Uprave, a dosad bio 1 direktor, poručio je opet Popijač, na što mu je Milanović odgovorio: Uvijek su najglasniji ljudi koji imaju najmanje. Kako ste postali ministar? Na kojim ste listama prije toga bili? Tko vas je postavio u Finu 2003.? Jel to možda bahatost? Dakle, uvijek ste bili uz onog kome ste mogli služiti. To je vaša politička karijera", odgovorio je uzrujani premijer.

Na premijerovo izlaganje replicirao je niz HDZ-ovih zastupnika. Jadranka Kosor spočitnula mu je da govori o teškoćama u smanjenju masa za plaće, a dok je bio u oporbi potpisao je peticiju protiv izmjene Zakona o radu. Milanović joj je odgovorio da ZOR u Hrvatskoj nije rigorozniji od zakona u drugim državama te da sam po sebi nije velik problem. "Problem je u tome što niste proveli ni jednu jedinu reformu", poručio je.

Bitka za radna mjesta i povećanje zaposlenosti, i to ne kroz državnu i osobnu potrošnju, nego kroz investicije, kako državne tako i privatne, osnovne su značajke državnog proračuna za 2013. godinu, poručio je ministar financija Slavko Linić. Ustvrdio je da se država ove godine pripremila za investicije tako što je provela restrukturiranje u državnim tvrtkama kako bi ojačale rezultate poslovanja i stvorile vlastiti kapital za ulaganja. Od jače porezne discipline, Linić očekuje prihode oko 1,2 milijarde kuna, a od konsolidacije gospodarstva i jačanja investicija oko 1,7 milijardi kuna. Od iduće godine trošarine se usklađuju s EU-om, od čega očekuje dodatne prihode od 1,3 milijarde kuna.

Sabor je na početku zasjedanja većinom glasova izmijenio ovogodišnji državni proračun. Proračunski prihodi time su povećani 1,4 mlrd. kn, rashodi za 1,5 mlrd., a manjak proračuna povećan je za 100 mil. kn i zadržan na razini razini 10 mlrd. kn. Ukupni proračunski prihodi za 2012. rebalansom su projicirani na 110,3 mlrd., a rashodi su porasli na 120,3 mlrd. kn, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram