Zatvori
Poslovni Puls
23/11/2012

Malenom Cipru potrebna pomoć u iznosu od 17 milijardi eura

Cipru je potrebna pomoć u iznosu od 17 milijarda eura u razdoblju od 2012. do 2016., izjavio je u četvrtak ministar financija Vassos Shiarly čija zemlja, koja je u recesiji, pregovara s predstavnicima trojke kako bi dobila financijsku pomoć...

"Svota je dosegnula oko 17 milijarda eura. O tome smo govorili i ranije, uzimajući u obzir da bankama treba 10 milijardi", objasnio je, dodavši kako zadnju svotu koju je naveo nije objavila vlada. U tijeku je procjena potreba banaka koju obavljaju neovisni stručnjaci.

Ciparski predsjednik Demetris Christofias ranije je izjavio kako je Cipar vrlo blizu dogovora s trojkom (EU, ECB, MMF).

"Na dobru smo putu i nadamo se da ćemo vrlo skoro zaključiti konačni sporazum", rekao je Shiarly.

"Ostaje nam još samo nekoliko pitanja koje ćemo, nadamo se, uskoro riješiti. To su privatizacija telekomunikacija, uprava dohotkom od buduće proizvodnje prirodnoga plina i pitanje visine plaća", rekao je.

Shiarly je rekao da će, ako se sve bude odvijalo kako je predviđeno, memorandum biti spreman do sastanka Eurogrupe 3. prosinca. Za konačno usvajanje teksta bit će potrebno nekoliko tjedana, a Cipar bi potom trebao pričekati još šest tjedana prije nego što se deblokira prva novčana tranša, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram