Zatvori
Poslovni Puls
15/11/2012

Srbija ove godine očekuje 1,2 milijarde eura stranih ulaganja

Srbija do kraja 2012. godine može očekivati manje inozemnih ulaganja nego lani, a ukoliko se ništa značajnije ne promijeni, dotok vanjskog kapitala ostat će i u 2013. na razini od oko milijardu eura, ocijenio je jučer u Beogradu dužnosnik Agencije za inozemna ulaganja i promociju izvoza...

Na skupu o ulaganjima u Srbiji zamjenik ravnatelja SIEPA-e Bojan Janković istaknuo je da Srbija, zaključno s prosincem ove godine, može računati na ukupno milijardu do 1,2 milijardi eura, a da je poboljšanje u idućoj godini moguće ukoliko Srbija ostvari potrebna ulaganja u energetiku, telekomunikacije i infrastrukturu.

"Inozemna ulaganja u prvih šest mjeseci ove godine bila su oko 600 milijuna dolara, a to je smanjenje djelomice posljedica izbornog procesa u Srbiji u prvoj polovici ove godine, ali i gospodarske krize koja je zahvatila Europsku uniju, budući je EU najveći trgovinski i gospodarski partner Srbije", komentirao je Janković.

On je ocijenio logičnim da se učinak nezadovoljstva i krize iz EU prelio na srbijansko tržište, te ustvrdio da i dalje postoji interes inozemnih ulagača.

"Ako želimo postići planiranu razinu investicija od oko dvije do dvije i pol milijarde eura u 2013. godini potrebno je preispitati sve mogućnosti za ulaganja", istaknuo je Janković.

Srbija je do sada, podsjetio je, imala konkurentske prednosti za inozemna ulaganja u vidu različitih poticaja, ali u posljednje vrijeme mnoge zemlje u susjedstvu nude još privlačnije poticaje od Srbije, što samo može imati dodatno loš utjecaj na investiranje u Srbiji, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram